På minnesdagen för folkmordet lanserar Assyriska Riksförbundet en namninsamlingskampanj för att regeringen ska erkänna Seyfo.

Den 11 mars 2010 erkände Sveriges riksdag som det första nationella parlamentet i världen folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker. Den dåvarande regeringen med utrikesminister Carl Bildt i spetsen beklagade beslutet och beslöt att strunta i det. Konstitutionellt hade den rätt att göra det. Det är regeringen, inte riksdagen, som ansvarar för utrikespolitiken. Men regeringens agerande uttryckte ett häpnadsväckande förakt för riksdagens vilja.

Partierna i den nuvarande regeringen har lovat att ta riksdagsbeslutet på allvar. Urban Ahlin, som då var Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman, förklarade den 14 mars 2013 för Dagens Nyheter att en kommande socialdemokratisk regering ska ”hörsamma det beslut som redan finns”. Samma besked gav Stefan Löfvén i en intervju för Assyria TV i mars 2014.

Tillfrågad om saken har utrikesminister Margot Wallström förklarat att regeringen ”avser att noggrant undersöka de politiska och folkrättsliga aspekterna av frågan” (riksdagen 31 oktober 2014). För att öka trycket på regeringen startar Assyriska Riksförbundet en namninsamlingskampanj för att regeringen ska implementera riksdagens beslut om erkännande.

Namn kommer att samlas in under manifestationerna i Södertälje och Stockholm den 24 april. Namnlistor kommer också att spridas till andra orter. Riksförbundet hoppas att tusentals personer skriver på för ett erkännande från regeringen.