Hujådå träffade Naures Atto från Leiden universitetet som gör en fet studie om assyrisk identitet i dagens Europa.

Hur länge har du hållit på nu?
– Snart i fyra år, det tar lång tid för att det är en stor och väldigt omfattande studie. Men jag ska försöka bli klar till sommaren, klarar jag av det blir jag glad.

Har du ångrat att du valde en studie som är så omfattande?
– Nej, det känns bara som att ett år har gått. När man gillar det man gör så går tiden alldeles för fort. Jag ser framemot att göra fler studier om vårt folk för det finns mycket okänd terräng i assyriernas historia.   

Vad kommer din studie att heta?
– Jag har inte bestämt det än, kanske “Discourses of identity among the Suryoye elit in Germany and Sweden”.

Vad händer efter att den är klar?
– Då disputerar jag med min studie i ämnet antropologi och om jag blir godkänd kan jag börja arbeta som forskare på universitet i Leiden i Holland.

Har du några idéer för nästa studie?
– Vi är en grupp från Leiden universitetet som kommer att studera hur kopter, romerskt ortodoxa och assyrier som emigrerat till USA, Holland, Sverige, Tyskland och Frankrike har klarat sig. Vi kommer att göra en jämförande studie och se hur de tre grupperna har förändrats i dom nya hemländerna.