Omkring tusen personer deltog i manifestationen i går i Södertälje för att hedra minnet av mördade Norba Haddad och väcka debatt om den bristande psykvården i Sverige.

Manifestationen anordnades i samband med Norbas födelsedag, då hon skulle fyllt 17 år, för att hedra hennes minne och samtidigt visa missnöjet med den bristande psykvården i Sverige.

Från mordplatsen i Rosenlund gick manifestationen förbi Södertälje sjukhus till Stortorget i centrum. Där hölls det flera tal och en av talarna var Södertälje kommunstyrelses ordförande Anders Lago som riktade kritik mot regeringen.

– Det här är en tydlig påminnelse till riksdag, regering och landsting om att inte göra besparingar inom psykvården, sade Lago inför den stora samlingen.

Anhöriga till Norba och andra personer höll tal under drygt en timme som folket var samlat på torget.
Nisha Besara, chefredaktör för webbtidningen dagens arena, talade även hon på manifestationen. Nisha var även hon nära bekant med Norba, främst genom hennes syster, och berättade om den svåra tid som kom efter mordet på Norba.

Norbas familj och vänner har samlat in mer än 10 000 namnunderskrifter som de tänker lämna över till regeringen.

Det var den fjärde juli som Norba Haddad knivskars till döds i området Rosenlund i Södertälje. Oprovocerat överfölls hon av en 39-årig man och dödförklarades senare vid ankomsten till Södertälje sjukhus. Mannen kunde gripas snabbt och han var sedan tidigare känd hos polisen och har haft kontakt med den psykiatriska öppenvården.

Klicka här för att se bilder från manifestationen.