Den ökända Dowronoye-sekten har meddelat att man med hjälp av kurdiska KDP partiet etablerar en ny milisgrupp i norra Irak.

Dawronoye-sekten som Hujådå har berättat om i en rad artiklar har meddelat att man nu etablerar en närvaro i irakiska Assyrien. Under en presskonferens i staden Telkeskuf på Nineveslätten den 6 januari meddelade gruppen sina planer.

Officiellt heter det att partiet Huyodo Bethnahrin Athronoyo och partiet Gabo Demoqratoyo Bethnahrin står för satsningen. Dessa partinamn är endast en rökridå för Dawronoye-sekten som använder sig av ett stort antal organisationsnamn i syfte att förvirra. Även namnet på den styrka som man vill etablera är avsett att förvirra då man kallar sin styrka Nineveh Plain Forces vilket är snarlikt Nineveh Plain Protection Units. Sekten har anammat samma taktik i Syrien där man etablerade en rivaliserande styrka under namnet Sutoro för att motarbeta den riktiga styrkan Sootoro.

Dawronoye-sekten har fått de kurdiska partiernas välsignelse och direkta stöd enligt flera rapporter i kurdisk media.

”Denna grupp (Dawronoye) upprepar ständigt mantrat ”Vi arbetar för enighet” men deras aktioner visar att det är precis tvärtom. Överallt sår de splittring och skapar nya grupper med hjälp av främmande krafter”, kommenterar en person i den assyriska rörelsen i Sverige som har följt sekten sedan många år.