I staden Kirkuk i norra Irak exploderade på onsdagen två bilbomber utanför två kyrkor som orsakade stor förödelse, men inga personskador. Attentaten följer i spåren på söndagens attacker på kyrkor och ett kloster i Mosul. Då skadades fyra personer.

Endast två minuter gick mellan attackerna mot de två kyrkorna i Kirkuk, skriver Dagens Nyheters nätupplaga dn.se.

Den första bomben exploderade utanför den kaldeiska katedralen i staden, den andra utanför den assyriska Mar Afram-kyrkan en kilometer bort. Attentaten följer i spåren på söndagens attacker på kyrkor och ett kloster i Mosul, då fyra människor skadades.

– De orsakade stor materiell skada. Bilar, omgivande byggnader och kyrkornas väggar och fönster skadades, sade brigadgeneralen Burhan Habib Tayib, polischef i Kirkuk, till AFP.

Efter söndagens attacker mot sju kyrkor, fem kyrkor i Mosul och två i Bagdad agerade Annelie Enochson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Hon skrev, i ett pressmeddelande att fanatiska krafter nu trappar upp terrorn mot de kristna i landet. Enochson har också under veckan lämnat in en interpellation till utrikesminister Carl Bildt där hon efterlyser åtgärder från Sveriges sida.