Han har varit förstemålvakt för Assyriska FF i tio år. Han arbetade i styrelsen när Assyriska första gången tog steget upp i Div 1, dåtidens motsvarighet till dagens Superettan. Idag är Yilmaz Kavakcioglu, 47, tillbaka i hetluften som Assyriskas nye sportchef. Han har den tuffa uppgiften att komponera ett lag som ska vända de två senaste årens sportsliga fiaskon.

Strax innan jul blev det klart att Yilmaz Kavakcioglu ersätter Metin Tasci som ny sportchef i Assyriska FF. Kavakcioglu har så länge han minns varit engagerad i föreningen, på ett eller annat sätt. Hans engagemang började redan 1975 som förstemålvakt, en plats som han höll tio säsonger i följd. Mellan 1989-92, då laget avancerade från Div 4 till Div 1, satt han med i styrelsen som värvningsansvarig, men fick även göra enstaka inhopp som målvakt.

Sedan 1992 har han på grund av tidsbrist inte kunnat engagera sig i laget så mycket som han önskat. Han har dock följt laget och beskriver sig själv som en mycket hängiven supporter, som kan laget och föreningen innantill. Nu får han återigen förtroendet som värvningsansvarig. Hans förhoppning är att kunna komponera ett slagkraftigt lag senast 20 januari.

Vad var det första du gjorde när du tillträdde som sportchef?
– Jag hade ett samtal med tränaren om spelarnas fysik och sedan gjorde jag tillsammans med sportkommittén en spelarinventering. Vi gick igenom samtliga spelare och bestämde oss för vilka vi ville fortsätta satsa på.

Hur ser läget ut?
– Det finns både bra och mindre mindre bra aspekter. Vi har en mycket bra stomme att bygga kring, men vi saknar en del spelartyper. Vårt anfall är vi nöjda med, men vi måste förstärka backlinjen och mittfältet. Där arbetar vi febrilt med att hitta spelare som passar våra önskemål.

Vad värdesätter du högst hos en spelare?
– Vi har satt upp fem kriterier som är avgörande när vi väljer vilka spelare som ska få chansen i Assyriska; karaktär, teknik, fysik, ålder och rutin. De fyra sistnämnda kan vi kompromissa med lite grann beroende på spelare, men karaktären är det viktigaste. Saknar man karaktär blir man aldrig aktuell för Assyriska.

Vad är din vision för Assyriska FF?
– Att bygga upp ett slagkraftigt lag bestående av unga talanger och mer rutinerade spelare, ett lag som drar åt samma håll. Långsiktigt, inom fyra år, är min vision att vi återigen spelar i Allsvenskan.