Runt 20 000 assyrier lever i ett pärlband av byar utmed Khabour floden i Syrien. I en av dessa byar, Tell Nasri, satsar man nu på ett stort ungdomscenter för alla assyriska ungdomar i området.

Assyrierna som lever utmed Khabour floden är ättlingar till de som flydde Irak under kaotiska omständigheter när assyrierna befann sig under attack av den nybildade Irakiska staten på 1930-talet. I Syrien fann de, med hjälp av FN, en fristad utmed Khabour, en biflod till Eufrat. Sedan dess har många assyrier emigrerat från Khabour området som en följd av svåra ekonomiska förhållanden. I staden Skövde exempelvis finns det idag många assyriska familjer från Khabour-området.

Nu har Khabour-assyrierna dragit igång ett stort projekt för sina ungdomar. Målet är att bygga en stor idrottshall där de unga ska kunna samlas och få en meningsfull fritid. I den tänkta idrottshallen ska man kunna spela basket, handboll och fotboll. Dessutom ska den kunna användas för framträdanden och andra högtider. Bakom bygget står kyrkostyrelsen i byn Tell Nasri. Alla som kan hjälpa till att förverkliga satsningen, vare sig det är föreningar, förbund, individer eller hjälporganisationer, kan ta kontakt med kyrkostyrelsen.

Hujada.com förmedlar kontakten med kyrkostyrelsen i Tell Nasri. Om du är intresserad av att hjälpa byggandet av ungdomscentret vänligen tag kontakt med redaktionen.

Fayez Sliwo och Zindamagazine bidrog till denna artikel.