Efter en nervös inledning tog Assyriska FF över matchbilden och kunde till slut slå tillbaka ett hårt kämpande Skiljebo SK. Men trepoängaren satt hårt inne. Det var först i 86:e minuten som Dennis Östlundh, genom ett stolpskott, gav hemmalaget segern.

Äntligen hemmapremiär. I dag skulle konungen återvända hem. Dennis Östlundhs skulle spela sin första match på hemmaplan sen hösten 2004. Mot dagens motståndare, Västeråslaget, Skiljebo SK skulle man visa att div 1 sejouren skall bli ettårig. Frågan var bara om skadeläget hade stört Lenells planer att erövra serien?

Det låg en konstig stämning i luften när jag kom in i arenan. Senast jag var här för en match som betydde något var matchen mot Bunkeflo. Ett minne som jag helst förtränger i ärlighetens namn. Deja-vú känslan förstärktes av de gulsvarta matchdresserna på dagens motståndare.

Assyriska började också matchen mycket nervöst. Skiljebo pressade högt och Assyriska spelarnas ingripanden var långt från 100-procentiga. Trots detta kändes det hela tiden som om Assyriska var det starkare laget, även om Skiljebo stack upp då och då. Och inte alltid helt ofarligt. En spelare höjde sig över mängden, och det var Eddie Moussa. Denne drev i elfte minuten förbi två motståndare och frispelade Haddad i boxen som stoppades ojuste i straffområdet men domaren friade.

Därefter tog Assyriska över mer och mer, men Skiljebo var starka och gav hundratio procent i varje närkamp och fortsatte att pressa högt. Men det var Assyriska som stod för de flesta farligheterna framåt. Kantspelarna Moussa och Corr-Nyang stod bakom de flesta anfallen. De lyckades med flera fina kombinationer med anfallarna och/eller innermittfältarna. Sampson och Östlundh agerade mest bollvinnare i första halvleken och fördelade bollarna till de något hetare kantspelarna mycket bra.

1-0 målet kom till precis så när innermittfältarna vann bollen och spelade den till Moussa, som inte gjorde ett enda misstag under första halvleken. Moussa drev fram som en stormvind, blåste bort en spelare och frispelade skarpskytten Lumnica mitt i straffområdet. Lumnica sköt ett distinkt, stenhårt skott rakt upp i nättaket. Assyriska är klart bättre än sina motståndare och är nära 2-0 flera gånger om. Lumnica och Östlundh hade sedan mycket fina chanser, sistnämnde var endast decimetern ifrån att öka på ledningen, när han avlossade stora kanonen från trettio meter.

Andra halvleken började med att Assyriska inte lånade ut bollen alls under de första fyra minuterna, med flera fina chanser som slösades bort i sista passningen. Men så händer det som alltid händer när det bättre laget inte gör mål på sina chanser. Efter en fast situation så dimper bollen ner framför Skiljebos specielle målskytt, 23 mål förra säsongen, som inte gör något misstag och 1-1 är ett faktum. Nu började spelet likna mer spelet i början av matchen igen, med nervösa Assyriska spelare och Skiljebo som fortsatte att pressa högt matchen igenom.

Dock får Assyriska chansen att snabbt ta tag i matchen igen när Haddad frispelar Lumnica, som helt ren med målvakten blir fälld. Allas blickar var på domaren, som denna gång blåste straff. Här skulle en mera vaken domare visat ut Skiljebomålvakten, då han fällde Lumnica precis när han skulle peta in bollen. Men målvakten blev faktiskt inte ens varnad. Haddad tog hand om straffen på ett mindre bra sätt och sköt inte bättre än att målvakten räddade. Nervositeten fortsatte och trots ett stort övertag i bollinnehav så slarvades många chanser bort. Närmasts kom Haddad med först ett skott i utsidan av stolpen och sedan tvingade han deras målvakt till en fantomräddning på en nick från nära håll, efter ett fantastiskt inlägg av Eddie Moussa. Skiljebo fortsatte pressa våra spelare och efter deras bästa spelsekvens, där de höll bollen inom laget i en HEL minut, avlossade deras spelare ett distansskott, från 35 meter, som träffade klockrent i stolpen. Där var Assyriska farligt nära underläge.

I åttionde minuten kommer ett avgörande byte. Charles Sampson byts ut och nye Gerald Forschelet kommer in. Redan i sin första bollkontakter var Forschelet mycket nära att först styra in 2-1 efter en hörna. I nästa sekvens vinner han bollen och spelar ut den till Moussa på högerkanten som håller i bollen väldigt länge tills många spelare är inne i boxen och väljer då att spela tillbaka bollen till Forschelet som skjutpassar in den till Östlundh. får bollen i ett trängd läge, men lyckas ändå skjuta in ledningsmålet, 2-1, via stolpen.

Därefter var matchen i princip avgjord, men hjärtat hamnade ändå i halsgropen när en Skiljebospelare, i absolut sista övertidsminuten, nickade centimetrar utanför Lukics stolpe. Tydligen kommer vi inte att uppleva en match utan att blodtrycket höjs farligt nära gränserna för vad en människa tål. Det skulle faktiskt vara skönt om man, för en gångs skull, kunde få en något mer behaglig resa för de tre åtråvärda poängen. Hur som helst var nu även hemmapremiären avklarad och kungen hade återvänt och avgjort. Det bådar gott för framtiden.

Laget:
Stojan Lukic – Andi Toompuu, Lamin Conateh, Pierre Bengtsson , Tony Mahr – Eddie Moussa, Dennis Östlundh , Charles Sampson (80’ Gerald Forschelet ), Aziz Corr-Nyang (92’ Gabriel Rhawi) – Andreas Haddad, Xhevdet Lumnica .

Att notera:
– Dennis Östlundh utsågs till ”Matchens lirare”, men i mina ögon var Eddie Moussa Assyriskas bäste spelare, sett över nittio minuter.