Den 11 december 2007 blir en lektor vid Örebros Universitet, Fuat Deniz knivhuggen i halsen. En man ses springa från brottsplatsen och 45 minuter senare fastnar en blodig och förvirrad man på övervakningsfilm. Är dessa två händelser ren slump eller är de kopplade?

Fuat Deniz lämnade detta liv endast 40 år gammal, han efterlämnade fru, dotter och ett helt folk i chock. Men även kollegor och vänner. Sedan dess har man inte hört mycket om hur utredningen utvecklats, väldigt lite har sagts i medier och hoppet om att finna en gärningsman förblir dolt i dunkel dimma. Hoppet i folks hjärtan, men framförallt offrets familj börjar beblandas med en djup förtvivlan. ”Varför händer inget?”

Tills igår. Igår tändes hoppet igen. Kunskap och teknisk framgång har gett utredningen nytt glöd. Filmen ansågs av polisen, till en början, vara värdelös på grund av antalet gånger man spelat över filmen och alltså återanvänt den. Statens Kriminaltekniska laboratorium – SKL – har lyckats höja kvalitén och detta ger polisen hopp om att äntligen kunna identifiera mannen.

-Att en blodig person kommer in i en butik 45 minuter efter ett knivdåd är givetvis inget man kan bortse från i en mordutredning. Så det här är viktigt, säger Torbjörn Carlson Örebropolisens informationschef till Nerikes Allehanda.

Vi får hoppas och be om att filmen ska ge utredningen ny antändning och att detta slutligen ska leda till att en gärningsman grips och ställs inför rätta. Så möjliggörs psykologisk bearbetning för det otäcka som hänt Fuats familj och vänner och de äntligen kan få lägga allt detta bakom sig. Som man brukar säga; den outhärdliga ovissheten är värst.

Men en sak är säkert, familjen Deniz har det assyriska folkets stöd. Vi tänker på er – alltid.