I lördags upphöjdes patriark Emmanuel III Delly till kardinal inom den katolska kyrkan. Detta betyder att Delly, någon gång i framtiden, kan bli påve, katolikernas högste andlige ledare i världen.

Delly föddes 1927 i den lilla byn Tell Kaif nära Mosul i norra Irak, ett område där kristna har utövat sin religion i över tvåtusen år. Att han har möjligheten att bli påve tar han lätt på. Hans stora huvudbry är nämligen att behålla den kristna närvaron i området och helst få den att blomstra igen. För att lyckas anser han att relationerna mellan kristna och muslimer måste förbättras avsevärt.

– Vi är som bröder och har levt tillsammans i hundratals år. Genom hårt arbete kan vi tillsammans föra fram den irakiska familjen, säger Delly till CNN.

Väl medveten om vilken misär de kristna lever i hyser Delly ändå hopp om att, genom lobbyverksamhet, öka möjligheterna för att få kristna att stanna kvar i Irak.

– Vi ska gör allt för att ge dem ett bra liv så att de kan njuta av sin frihet. Om vi vill att många av dem som flytt skall återvända till sitt moderland, måste vi börja ta de stora stegen redan idag, avslutar Delly.