Den kaldeisk assyriska patriarken Mar Delly i Irak har gått till hårt angrepp mot Assyriska Demokratiska Rörelsen (Zowaa)
– Detta parti representerar inte oss kaldéer eller våra intressen, menar Delly.

Patriarken framförde kritiken under en presskonferens den 15 januari i Bagdad. Enligt Delly så representerar Zowaa inte kaldeiska intressen och han anklagar främst partiets ordförande Yonadam Kanna för att använda sin position i politiken för att underminera kaldéerna. Delly är speciellt kritisk mot Zowaas inflytande i Rådet för irakiska minoriteter som samlar företrädare från alla kristna kyrkor i landet samt andra minoriteter.

I pressmeddelandet som undertecknats av Delly själv kräver han att kaldéerna ska representera sig själva inför den irakiska regeringen ”utan mellanhänder”. Han kräver också ett möte med regeringen för att ”diskutera alla frågor”. Yonadam Kanna har uttalat sig om patriarkens attack i en intervju i Ashur TV. Kanna menar bland annat att patriarken bör hålla sig till det andliga då han är en kyrkans man och inte en politiker. 

Hujådå avslöjade för ett tag sedan Dellys uttalanden till amerikanska diplomater där han påstår att kaldéer är en separat grupp från assyrier. Se den relaterade artikeln. För patriark Delly verkar splittring mellan assyrier och kaldéer vara en viktigare fråga än hur kristna ska kunna samarbeta för att bevara de kvarvarande kristna i Irak. 

Den kaldeiska kyrkan uppstod under 1500-talet efter en schism om patriarkstolen mellan olika assyriska klaner i Österns assyriska kyrka. En del klaner som ogillade valet av ny patriark valde att övergå till katolicismen och bildade då vad de kom att kalla Kaldeiska kyrkan.