Den schweiziska folkomröstningen om förbudet mot minareter slår tillbaka mot kristna assyrier i Turkiet. Tre personer har hotat prästen fader Yusuf Akbulut med konsekvenser om han inte river ner sin kyrkas klocktorn.

Samma reaktioner visades även vid publiceringen av Mohammedteckningarna i Danmark. Demonstrationer och hot riktades mot kristna i många länder i Mellanöstern och även i Turkiet. Den här gången riktas hotelserna mot Fader Yusuf Akbulut som är präst i den syrisk-ortodoxa Jungfru Maria-kyrkan i Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

– Tre personer i 40-års åldern kom fredagen den 4 december och frågade om det fanns något kyrktorn. När jag svarade att det fanns uppmanades jag att rasera det inom en vecka annars skulle det bli konsekvenser. När jag frågade varför, svarade männen att Schweiz har förbjudit minareter därför får ni inte ha kyrktornet kvar, säger prästen Yusuf Akbulut till tidningen vatangazete.com .

Jungfru Maria-kyrkan ligger i centrala Diyarbakir och är 1750 år gammal med ett kyrkotorn från 1400-talet. Idag lever fem assyriska familjer kvar i Diyarbakir och det är just dessa fem familjer som utgör kyrkans församling i miljonstaden i sydöstra Turkiet. 

Fader Yusuf Akbulut och hans kyrka har hotats och trakasserats flera gånger förr. 2003 bröt flera gärningsmän sig in i kyrkan och stal en 350 år gammal silverklädd bibel och tre biskopskors, även de drygt 300 år gamla, samt en bild av Jungfru Maria. Än idag har polisen inte gripit någon för dessa brott.

Dikran Ego
Frilansjournalist