Det assyriska nyåret är en viktig kulturell händelse för assyrierna. I år skickade den armeniske presidenten Serzh Sargsyan en nyårshälsning till assyrierna i Armenien.

Tidigare har bland andra den före detta guvernören i Kalifornien och skådespelaren Arnold Schwarzenegger uppmärksammat den assyriska nyårsdagen. 

I år har hälsningarna från olika ledare i världen med anledning av det assyriska nyåret Ha´d nison, eller Akitu som det också heter, lyst med sin frånvaro. En som gått emot strömmen och uppmärksammat dagen är Armeniens president Serzh Sargsyan.

– Jag önskar att det nya året ger nya framgångar och nya landvinningar för det assyriska samhället i Armenien så att arvtagarna till det gamla och stora assyriska kulturarvet i Armenien inte bara bevara det, utan även ytterligare utvecklar och berikar sitt modersmål och sin kultur, sa presiden Sargsyan i en nyårshälsning meddelar presidentpalatsets presstjänst.

Presidenten betonade också i sitt brev de historiska och kulturella likheterna mellan det assyriska och det armeniska folket, och menade att hela nationen delar högtidens glädje med assyrierna.