Under torsdagen hölls protester både i Alqosh och i Stockholm mot KRG:s tvångsavsättning av en folkvald assyrisk ledare för staden Alqosh på Nineveslätten.

Flera hundra assyrier hade samlats i staden Alqosh centrala torg under torsdag morgon för att protestera mot att stadens folvalde ledare tvångsavsatts. Som Hujådå har rapporterat tidigare har KRG i detta fall agerat genom ordförande för Nineve-provinsens styrelse som är medlem i det kurdiska partiet KDP. Denne har på egen hand utfärdat en order om att avsätta assyriern Faiz Abed Mikha och ersätta honom med en annan KDP medlem.

De protesterande i Alqosh viftade med irakiska flaggor för att signalera att man inte vill styras av det korrupta och klanbaserade KRG-styret som anklagas av organisationer som Amnesty och Human Rights Watch för en rad övergrepp, inklusive etnisk rensning. Med slagord som ”Sluta tvinga på oss er agenda” och ”Alqosh är fritt” marcherade folket genom staden.

Protesten sändes live av bland andra mediaorganisationen Roosh, Assyria-TV och ANB-Sat och har fått ett stort genomslag på sociala medier på väldigt kort tid. Ett videoklipp om protesten som plattformen AX släppte på facebook och twitter under torsdagen passerade snabbt tiotusen visningar.

Några timmar efter protesten i irakiska Assyrien samlades en grupp aktivister utanför KRG:s representationskontor i Stockholm och skanderade slagord och viftade med assyriska flaggor för att markera emot det senaste fallet av förtryck från KRG.

Flera observatörer som Hujådå har talat med lyfter samtidigt fram den nästintill totala tystnaden hos grupper och politiker som utger sig för att bry sig om assyriernas öde. Situationen påminner om konfiskeringen av assyriska markområden i Nahla i Norra Irak för cirka ett år sedan. Då liksom nu är det nästan helt tyst från politiker, dawronoye-rörelsen och en del facebook-grupper om KRG:s förtryck.