På tisdagskvällen samlades ett 50-tal personer utanför Migrationsverkets förvar i Märsta för att demonstrera mot den planerade avvisningen av 20 personer från Sverige till Irak som ska ske under onsdagen.

Redan när flyktingarna skulle föras från Göteborg till Stockholm för att sedan avvisas via Arlanda fanns demonstranter på plats. Vid protestaktionen vid Migrationsverkets förläggning i Kållered greps ett 70-tal demonstranter av polis. Samtliga släpptes dock efter identifiering och förhör.

På tisdagskvällen stod det klart att Europadomstolen för mänskiga rättigheter avslagit samtliga 20 överklaganden som kommit in rörande de personer som nu är aktuella för avvisning till Irak enligt Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

– Det betyder att Europadomstolen ser det hela som vi gör, det vill säga att det krävs individuella prövningar för att irakier ska beviljas uppehållstillstånd. Slutsatsen är att Europadomstolen inte håller med UNHCR, säger Ribbenvik till media.

Det räcker alltså inte för uppehållstillstånd i Sverige med att vara kristen och komma från ett område där kristna är utsatta som Mosul eller Bagdad utan man måste kunna visa att man själv som person är särskilt utsatt. Detta trots alla de terrorattentat som drabbat kristna i Irak de senaste månaderna.

Oppositionen, det vill säga Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, har kritiserat den svenska regeringens agerande i frågan men migrationsminister Tobias Billström menar att Sverige har ett rättssäkert system där varje ärende pröävas individuellt. 

Avvisningen av de irakiska flyktingarna är planerad till onsdagen och sker genom ett chartrat plan som lyfter från Arlanda till Irak.