Hans pappa har skapat Assyriska Kvinnoförbundets och Ungdomsförbundets logotyper. Men i Assyriska Riksförbundets logo-tävling var det den 24-åriga ingenjörsstudenten, Ramael Odisho som drog det längsta strået.
– Jag är mycket hedrad, säger han.

Hallå där Ramael Odisho, grattis till vinsten i ARS loggo-tävling. Hur känns det att vinna?

– Tack så mycket! Det var ivrigt och spännande att vänta på svaret, men när det kom blev jag givetvis mycket glad och stolt.

Hur tänkte du när du skapade loggan?

– Jag tänkte på att få en lämplig och tryckvänlig logga. Jag gillar när en logotyps helhet är rund, dels för att det är snyggt, dels för att det blir bra med text runtom. 

– Loggans design är ganska enkel och tydlig med en dominant assyrisk flagga i mitten. Jag valde att skriva ARS med störst text på svenska eftersom att loggan kommer att användas mest i Sverige. Men jag har även skrivit med namnet på assyriska och engelska.

Hur känns det att ditt verk nu är ARS ansikte utåt?

– Jag är givetvis mycket hedrad att ARS till slut valde mitt bidrag! Jag längtar till att få se loggan ”in action”, för då tror jag att jag kommer känna ytterligare stolthet.

Hur länge har du jobbat med design?

– Jag vet faktiskt inte riktigt men åtminstone i sex år. Jag har ingen utbildning inom design utan jag har lärt mig det jag behövt och varit intresserad av genom att testa och läsa på.

Din pappa, konstnären Adam Odisho, har ju gjort både Assyriska kvinnoförbundets och Assyriska ungdomsförbundets logotyper. Hur kommer det sig att just din familj har blivit så populär på det?

– Vi har väl känsla för design i blodet vilket kan anses vara en fördel. Jag har även gjort Assyriska BKs logga.  Jag tycker dock att vi har för få assyrier som är grafiska formgivare. Det är ett roligt och kreativt jobb.

Priset för tävlingen var 5000 kronor. Vad ska du göra med dem?

– Först och främst vill jag tacka för det. Jag planerar att spara pengarna till ett bilköp någon vacker dag.

Fakta

Namn: Ramael Odisho

Ålder: 24.

Bakgrund: assyrier, ursprungligen från Irak. Kom till Sverige 1992.

Sysselsättning: Studerar till högskoleingenjör i datateknik vid Linköpings universitet.

Framtidsplaner: Att jobba inom IT-branschen samt att satsa på musik- och -festuppträdanden på assyriska fester. Jag vill även utveckla mina färdigheter inom grafisk formgivning och design.

Relation till assyriska rörelsen idag:

– Idag har jag nästan enbart en relation till Assyriska FFs fotbollsmatcher, men jag har tidigare varit styrelsemedlem i AUF samt IT-utskottsmedlem, styrelsemedlem i Mesopotamien Kultur Center i Linköping. Jag har även varit redaktionsmedlem på Assyriska.se och på AFFs sida på Svenskafans.com samt grundat dåvarande Zelge Fans i Linköping. Slutligen har jag även hjälpt till att organisera dåvarande SAAIS LiU (Syrianska/Assyriska Akademiker i Sverige).

Linda Asmar