Angela Merkel första tunga ledaren att nämna skyddad zon för minoriteter i Irak.

Enligt nyhetsbyrån Reuters nämnde Tysklands förbundskansler Angela Merkel möjligheten att skapa en skyddad zon för minoriteter i Irak när hon i söndags pratade under ett möte för hennes partis ungdomsförbund.

”Planerna är inte klara än vill jag ärligt säga, men det är uppe på agendan”, ska hon ha sagt enligt Reuters med tillägget: ”Yazidiernas överlevnad står på spel”. Merkel ska också ha understrukit att det är nödvändigt att prata med yazidierna och kurdiska peshmerga om frågan.

Angela Merkels besked är unikt och kan tyda på seriösa planer för en skyddad zon i norra Irak främst för yazidier. Sannolikheten för att frågan stöter på avgörande hinder och att planerna skrotas är också stora. En skyddad zon måste först och främst accepteras av det irakiska parlamentet och regeringen.

Under gårdagen förklarade USA:s nya utrikesminister Rex Tillerson att hans land kommer att arbeta för att etablera skyddade zoner i krigsländer i Mellanöstern som flyktingarna kan återvända till. Han gav dock inte detaljer kring planerna och vilka områden som kan få militärt skydd.