Assyriska förlorade mot Brommapojkarna med 3-0 på bortaplan. Men det var inte det värsta tyvärr. Sättet matchen förlorades på var en pina att skåda. Med mycket viljekraft ska jag försöka hitta lite ljus i mörkret. En uppgift som inte är lätt en dag som denna.

Nyss hemkommen från Grimsta IP försöker jag nu lägga band på känslorna. Det var mycket länge sedan jag såg ett så håglöst Assyriska. Om jag någonsin har gjort det. Att ta fram motorsågen nu är att ta den enkla vägen. Det skulle troligen bara vara fotknölar kvar av laget.

Istället för att nämna alla som var rätt ut sagt pinsamma, och det var många som var det, ska jag försöka peka på några som kommer undan med hedern i behåll. Martin Åslund försökte mest och bäst hela matchen. Filip Bergman försökte hålla upp backlinjen så länge som han var på plan. Sen har vi lagkaptenen, Göran Marklund, som försökte och försökte, men var för ensam i sin kreativitet. Jag har nog aldrig sett Marklund springa så mycket i en och samma match. Stackarn fick nästan agera mittback efter alla utvisningar.

Kantspelarna, Eddie Moussa och Stefan Batan, kämpade till sig ett godkänt betyg, men föll in på gamla synder. När det gäller Batan såg jag för många stressade felbeslut när han ville göra för mycket på egen hand. För Moussas del var det försvarsspelet som lämnade en del att önska. Där lämnades tyvärr Elias Merkes lite för ensam mot BP:s bästa spelare Christer Youssef. Youssef hade lekstuga på Assyriskas högerkant i första halvleken. Sen måste jag säga att jag alltid gillat Andi Toompuus inställning, men det funkar inte riktigt tillsammans med Åslund. Någon mer än jag som saknar Dennis Östlundh?

Flera av spelarna bör faktiskt ta en allvarlig funderare om fotboll är en sport för dem. Jag har nämligen hört talas om en serie som kallas för Korpen som kan passa rätt bra. En något hård dom kan tyckas, men inte om du har sett matchen. Alla kan ha en dålig dag på jobbet, men sättet Assyriska förlorade på kan inte accepteras. Att släppa in 0-2-målet så billigt. Att tappa humöret och klappa till en spelare i princip oprovocerat? Det kan möjlgen ske i division 6, men skall inte få hända i Superettan.

Där måste Michael Borgqvist och Edmond Lutaj bli mer aktiva och ta tag i det så fort som möjligt. Inte för att det fanns mycket aktivitet på bänken överhuvudtaget. När bytena väl kom blev det för lite och för sent. En eloge till inhopparna Mattias Genc, Sargon Simonsson och Nahir Besara som fick slita som djur med två man mindre när matchen redan var förlorad. Det är svårt att säga egentligen från vilken ände allt elände började. Trodde spelarna att de bara behövde ställa ut skorna? Var det fel elva som startade?

Jag ska försöka undvika vara en av många ”smarta” efterkloka människor som kommer med vad som borde ha gjorts inför matchen och vilka byten som skulle ha vänt matchen. Men jag kan inte låta bli att tänka på varför inte Sargon Simonsson startade denna match. Det är ju Simonsson som fått vikariera som ytterback dom senaste matcherna. I senaste matchen var ju inte Merkes inte ens kallad, för att nu spela från start. Förutom det är han ju en mittback som han säger själv. Till råga på allt har han mest hoppat in som defensiv mittfältare i år. Någon mer än jag som saknar Fredrik Samuelsson?

En sak som är säker är att tre spelare är avstängda till söndagens möte mot Väsby, Bergman, Alex och Dinho. Jag vill inte förminska betydelsen brassarna haft för laget under året, men sett till insatsen mot BP blir det ingen försvagning direkt. Det är mest avsaknaden av Bergman som grämer mig. Pierre Bengtsson är visserligen tillbaka, men har inte spelat en tävlingsmatch i a-laget på hela säsongen. Samuelsson är inte tillbaka på några veckor till.

Tränarparet kommer att få komponera en helt ny backlinje till helgen. Efter att ha släppt in åtta mål på tre matcher behöver det inte vara något negativt. De spelare som finns att tillgå är Martin Lorentzon, Merkes, Conateh, Bengtsson, Simonsson och Gabriel Awrohum. Awrohum är den enda med en naturlig vänsterfot och borde snart få chansen också. Sen finns ju förstås möjligheten att ”dra ner” Batan till vänsterback så att Aziz Corr-Nyang får plats i startelvan. Någon mer än jag som har saknat Lorentzon och ”Azizou”?

Med mycket möda har jag lyckats att skriva en text som inte är lika mörk som mina tankar var under matchen. Jag tror att jag upplevde en solförmörkelse under andra halvleken. Den förmörkelsen brukar vara tills Assyriska vinner nästa match. Som tur är kommer en ny match om några dagar. Det lär vara några revanschsugna ben som springer ut på arenan på söndag.

Slutligen vill jag tillägga att det är dags att ge Ivo Vazgec chansen. Rytterbro har varit ojämn och det finns en andremålvakt av en orsak. Utnyttja honom.

Martin Åslund
Filip Bergman
Göran Marklund