Underhuset i USA:s kongress, representanthuset, godtog igår en resolution som slår fast att assyrier och yazidier är utsatta för folkmord i Irak. Resolutionen är icke-bindande och riskerar att bli ytterligare ett slag i luften.

Representanthusets beslut var enhälligt och sänder en signal till den amerikanska regeringen om att ta situationen för assyrier och yazidier på största allvar. Tidigare har resolution HCR 75 som den heter fått kritik för att den inkluderade kurder som offer för folkmord och för att assyrier reducerades till att beskrivas som kristna. Efter en massiv gräsrotsinsats av assyrier i USA ändrades HCR 75 på de två kritiserade punkterna.

Kritiken mot resolutionen kvarstår dock. Många menar att den inte kommer att tillföra något konkret då den inte binder USA:s regering, som fortsätter att ignorera de etniska minoriteterna i Irak och Syrien. Alltfler assyrier har också kommit att genomskåda det cyniska spelet bakom sådana resolutioner.

Det avgörande är vilka slutsatser den amerikanska regeringen och framför allt utrikesdepartementet drar. Utrikesminister John Kerry har hittills dragit sig för att tala om folkmord. Om USA:s regering skulle betrakta det som Islamiska Staten (IS) gör som folkmord skulle det innebära att landet enligt folkrätten är skyldig att ingripa för att sätta stopp för folkmordet. USA bekämpar redan IS genom flygbombningar, men vore enligt folkrätten skyldig att göra mer än så om det handlar om folkmord.

Det är därför många tror att den amerikanska regeringen inte kommer att erkänna det som sker som folkmord. Man vill inte dras in mer i konflikterna i Irak och Syrien. Realpolitisk hänsyn blir ett hinder för ett resolut ingripande. På samma sätt som realpolitisk hänsyn till det Natoallierade Turkiet har hindrat Barack Obama och tidigare amerikanska presidenter från att beteckna det som hände armenier, assyrier och greker för hundra år sedan som folkmord.