Tio nya spelare i startelvan, en sjuk tränare och tre (!) bortdömda mål gjorde att Assyriska förlorade den första träningsmatchen för säsongen. Det var division 2 laget Nyköping BIS som slog Assyriska med 1-0.

Peter Lenell hade redan inför matchen gjort klart att han ville lufta stora delar av laget. Vad han inte visste var att till och med han skulle komma att missa matchen. Hög feber tvingade nämligen Lenell att stanna hemma i Enköping. Med Lenell på sjukbädden och Zoran Manovic som mittback, lämnades ansvaret över till ungdomsansvarige Tommy Krantz att coacha laget mot Nyköping BIS.

På benen ställdes en helt ny startelva. Från senaste segermatchen mot seriekonkurrenten Väsby, var det endast Ibrahim Atiku som var med från start. Det var tänkt att övriga tio spelare skulle få en ärlig chans att slåss om en plats i Lenells startelva. Men det var väldigt få av dem som tog den, i matchen som måste vara den blekaste insatsen av Assyriska hittills.

I första halvlek är det ett försiktigt spelande Nyköping som tillåter Assyriska att komma till ett och annat avslut. De som utmärker sig mest var mittfältsparet Filip Bergman och Gerald Forschelet samt anfallaren Andreas Haddad, som var väldigt nära att ge Assyriska ledningen i tolfte minuten när han valde att dribbla bort två backar istället för att ta ett skott. Bergman var pigg och spelade klokt tillsammans med passningsskicklige Forschelet. Innan halvleken är slut hinner hete Haddad att få in bollen två gånger, vilka båda dömdes bort för offside.

Tre minuter in på andra halvlek får Nyköping en frispark till höger om straffområdet. Det verkar som om målvakt och backlinje inte kommunicerar med varandra vid frisparken, för trots flera Assyriskspelare i boxen lyckas en Nyköpingsspelare bredsida in bollen från nära håll. Det blir, dessvärre, det enda godkända målet i matchen.

Assyriska vaknar till efter målet och börjar få fart på spelet. Man bygger upp flera farliga anfall, men misslyckas med sista passningen eller avslutet. I matchens sista minuter visar unge Malek Wartan målfarlighet. Först skjuter han in bollen i mål på en passning av Corr-Nyang. Målet döms felaktigt bort för offside. En minut senare tvingar han Nyköpings målvakt till en fantomräddning. Strax efter blåser domaren av matchen.

En lärdom att ta med sig av den här matchen är att spelarna måste visa mer vilja och bättre inställning även om motståndet inte heter Djurgården, speciellt då Assyriska inte kommer att möta några glamorösa eller stora lag i serien. Det gäller att ha den gamla klyschan, ”motivation slår klass”, i bakhuvudet i samtliga matcher om Assyriska vill göra sejouren i Norrettan kortvarig.