Amerikansk polis tog fast närmare hundra assyrier i Detroit som nu ska deporteras till Irak i enlighet med Trumps politik. Lokala ledare uppges känna sig lurade.

Under söndagen tog amerikansk emigrationspolis fast nästan hundra assyrier i Detroit-området i delstaten Michigan för deportering till Irak. Det rapporterar flera lokala medier inklusive CNN. Polisen har genomfört koordinerade tillslag mot kyrkor och föreningslokaler under söndagen för att få tag på personerna man sökte.

Många i den stora assyriska communityn i Detroit som uppskattas till 120 tusen individer är chockade eftersom de inte kunde föreställa sig att Donald Trumps aviserade utvisningspolitik skulle drabba ”kristna från Mellanöstern”. I själva verket hade många av de lokala assyriska ledarna kampanjat för fulla lungor för Trump under devisen ”Make America Great Again”. En stor anledning till stödet för Trump var hans anti-muslimska retorik och att han vid flera tillfällen under valkampanjen tycktes uttrycka sympati för ”de kristna i Irak och Syrien”.

En assyrisk kvinna, Shantal Hanna som fått sin man arresterad för deportering säger till CNN:”Jag röstade på Donald Trump i tron att han kommer att skydda etniska minoriteter, nu får jag bita i det sura äpplet”.

Dramatiska scener utspelade sig utanför centret där de tillfångatagna togs när anhöriga skrek desperat och försökte stoppa bussarna som åkte iväg med vad amerikanska myndigheter menar är illegala invandrare.

Assyrierna som nu står inför att deporteras består av två kategorier. Dels de som inte fått uppehållstillstånd i USA eller tagit sig in i landet illegalt och dels sådana som är födda i landet men som har anmärkningar i brottsregistret.

År 2012 vann Barack Obama delstaten Michigan med 9.5 procentenheter. Donald Trump vann Michigan med minsta marginalen i delstatens historia med endast 10.704 röster eller 0.23 procent. I samband med valet noterade flera amerikanska analytiker och medier att Trump vann delstaten tack vare ett enormt stöd i Detroits nordöstra förorter där majoriteten är just katolska assyrier.

Situationen liknar i mångt och mycket förhållanden i Sverige där en del assyrier som tillhör den kristna högern ser anti-muslimska Sverigedemokraterna som något positivt i tron att ”SD ser skillnad på svart-skalle och svart-skalle”. Liksom Trump har SD:s ledare försökt plocka poäng på assyriernas lidande i Irak genom att bära symbolen som IS-terrorister målade på assyriska hem efter den etniska utrensningen.