Enligt turkiska uppgifter till Assyriska Riksförbundet handlar det om dagar eller veckor innan processen mot det anrika S:t Gabrielklostret blir löst.
– Det handlar om ett dekret från den turkiske statsministern och vi avvaktar just nu att det implementeras, säger Hobil Rhawi från Riksförbundets Assyriengrupp.

Enligt uppgifter från högt uppsatta tjänstemän i statsminister Erdogans kansli har Turkiet bestämt sig för att man har kommit till vägs ände med frågan om klostrets mark. Statsministern ska enligt uppgift ha signerat en order om att lösa frågan. 

– Det är en liten ljusglimt, men vi avvaktar implementeringen innan vi kan säga att processen mot klostret är löst. Sådant här kan man inte vara helt säker på innan det blir helt klart, säger Hobil Rhawi som har arbetat med frågan på uppdrag av Riksförbundet. 

Detaljerna kring lösningen är ännu inte helt kända. En lösning som det talas om är att klostret ger upp en bit mark i utbyte mot motsvarande summa intilliggande mark. 

Processen mot klostret har pågått i flera år och nått högsta domstolen i Turkiet. Klosterstiftelsen har markerat att man avser att föra upp frågan till European Court of Human Rights (ECHR) om det skulle behövas.

Assyriska Riksförbundet har varit närvarande under i stort sätt samtliga rättegångar mot klostret och hjälpt till att uppmärksamma frågan bland annat hos svenska politiker.