Den oberoende delegation som rest från Sverige till Turkiet för att undersöka massgraven i sydöstra Turkiet, ser ut att ha åkt förgäves. Turkiska myndigheter har redan hunnit städa undan skelett och andra bevis, som skulle undersökas.

Idag skulle delegationen som representerar Institutionen för historisk rättvisa och försoning, ARS, ADO och ACSA och som består av professor David Gaunt och Sait Yildiz,  träffa representanter från Turkiska Historiska Sällskapet i sydöstra Turkiet för att undersöka den upptäckta massgraven i Nisibin.
 
Delegationen som åkt från Sverige har träffat företrädarna för Turkiska Historiska Sällskapets, som representerades av professor Yusuf Halacoglu, professor Kemal Cicek, forskaren i assyrisk historia, Bulent Özdemir och arkeologen Aykut Cinaroglu.

Efter en kort träff med sällskapets företrädare beslutade man till slut att besöka graven. Den svenska delegationen fick en chock när de gick in i massgraven. Trots att militären hade spärrat av området, sen oktober förra året, och förbjudit alla besök och undersökningar av graven, fanns det väldigt få benrester och bara några lerkrukor kvar i graven. Alla skelett och kranier, som blivit fotograferade vid upptäckten, hade försvunnit.

När professor Halacoglu konfronterades med bilder som togs när massgraven upptäckts gav han den mest löjeväckande förklaringen. Han berättade att barn hade gått in i graven och förstört de skelett och kranier som fanns där samt att det regnat, så intensiv, under våren att skeletten hade försvunnit med i leran.
 
Detta var den sista informationen vi fick från vår representant, Sait Yildiz, strax innan den planerade presskonferensen som professor David Gaunt kommer att hålla nu på eftermiddagen.