Det assyriska folkmordsmonumentet, ett minnesmärke över de hundratusentals assyrier som mördades i det ottomanska riket under första världskriget, vandaliserades i helgen. I ett pressmeddelande fördömer organisationen bakom monumentet, Assyrian Universal Alliance (AUA), illdådet.

På bilder från monumentet syns tydligt hur förövarna har klottrat dels den turkiska flaggans karaktäristiska måne och stjärna på den jordglob som hålls upp av en hand, dels nedsättande texter om assyrier på den plattform som monumentet vilar på.

– För att vara ärlig så är vi inte förvånade, det här är vad det är och förövarna vill inte att någon ska veta vad som hänt vårt folk, säger Hermiz Shahen från AUA-Australiensektionen.

I pressmeddelandet fördömer AUA handlingen och kräver att förövarna förs inför rätta samtidigt som organisationen ber alla att inte döma någon grupp av människor i förväg för det som hänt. Det står också klart att monumentet inte kommer att tillåtas vara vandaliserat någon längre tid.

– Vi försäkrar alla att Assyrian Universal Alliance kommer att se till att monumentet blir återställt till dess ursprungliga form oavsett hur många gånger det vandaliseras, avslutas pressmeddelandet.

Den lokala polismyndigheten arbetar med fallet. Ögonvittnen kunde på grund av mörkret inte se hur många förövarna var eller vilken typ av bil de använde som flyktfordon. För närvarande finns därför inga misstänkta.