Två svensk-assyrier kandiderar till EU-parlamentet i valet den 26 maj.

Ilan Debasso från socialdemokraterna och Afram Yakoub från Centerpartiet är kandidater i valet till EU-parlamentet som hålls den 26 maj. Båda har ett förflutet inom föreningslivet och har innehaft ordförandeposten i Assyriska riksförbundet.

Ilan Debasso står på plats nummer sex på Socialdemokraternas lista och ser ut att kunna knipa en plats i EU-parlamentet enligt opinionsundersökningarna som visar att Socialdemokraterna kommer att få sex platser i parlamentet, mot nuvarande fem.

Afram Yakoub är nykomling inom partipolitiken och står på plats 47 på Centerpartiets valsedel.

För att knipa en plats ska en kandidat få minst fem procent av det egna partiets totala röster i form av personkryss. Till skillnad mot riksdagsvalet kan personer över hela landet kryssa kandidaterna i fråga.

Eftersom Centerpartiet får färre röster än Socialdemokraterna har Afram Yakoub teoretiskt sett större chans att kryssa sig in, trots en lägre placering på valsedeln.

Förtidsröstningen startar den 8 maj och själva valdagen är söndag 26 maj. För att kunna rösta ska man ha svenskt medborgarskap och giltig id-handling.