Källor på plats i Norra Irak bekräftar för Assyriska Riksförbundet att Islamiska staten ställt ultimatum till fåtalet kvarvarande assyrier i Mosul: lämna eller dö.

Assyriska Riksförbundet har under fredagen kunnat bekräfta uppgifter som gör gällande att Islamiska Staten (IS) i Mosul nu öppet hotat assyrierna som är den enda kvarvarande kristna befolkningen i området. Uppgifterna har bekräftats med hjälp av källor på plats i norra Irak. 

Enligt informationen riksförbundet har fått har IS utfärdat ett dekret där man kräver att kvarvarande assyrier antingen lämnar området omedelbart, betalar islamisk skatt Jiyzia eller bli tillfångatagna och avrättade. Cirka 70 assyriska familjer tros ha funnits kvar i Mosul sedan islamisternas invasion den nionde juni i år. Dessa har stannat kvar antingen för att de har saknat medel att ta sig ut eller för att de på grund av rädsla inte vågat ge sig ut på vägarna. Många är äldre personer eller har funktionshinder. Under det senaste dygnet har även dessa sista assyrier lämnat Mosul. 

Tre assyriska män tillfångatogs när två av de flyende familjerna blev stoppade under sin flykt ut ur Mosul under torsdagen. Kvinnorna lämnades att klara sig själva medan männen fördes bort av islamisterna. Ingen vet i dagsläget var de tillfångatagna männen finns eller om de har skadats. 

Flyende assyrier har uppgett att de har blivit visiterade och tvingats lämna ifrån sig alla tillhörigheter av islamisterna vid check-points på väg ut ur staden. Islamisterna har sagt att det är olagligt att föra ut något av värde eftersom allting som finns i Mosul nu tillhör Islamiska Staten. 

Assyriska hem i Mosul har under de två senaste dygnen markerats med bokstaven N på arabiska i betydelsen ”Nusrani”, ett arabiskt ord för ”kristen”. 

Det fanns över femtiotusen assyrier i Mosul före 2003. Utrikesminister Carl Bildt har inte uttalat sig om utdrivningen av assyrier från Mosul.