Flera exemplar av skriften ”Assyrierna – frågor och svar” har rivits sönder på Södertäljes stadsbibliotek där det finns en avdelning för assyrisk litteratur.

Personalen på Södertälje stadsbibliotek har uppgivit för Hujådå att flera exemplar av häftet ”Assyrierna – frågor och svar” har rivits sönder. Häftena har legat på avdelningen där biblioteket samlar litteratur om den assyriska folkgruppen.

Häftet gavs ut år 2010 i fyra tusen exemplar med hjälp av Assyriska riksförbundet, Assyriska ungdomsförbundet och Assyriska kvinnoförbundet. Upplagan tog slut kort efter att häftet gavs ut och har uppskattats av många för det lättillgängliga innehållet som tar upp assyriernas bakgrund och historia.

– Vi ser det här som hatbrott. Vi har kunnat bevittna flera hatmotiverade handlingar riktade mot personer med assyrisk bakgrund, kommenterar Tony Meshko, vice ordförande på förbundet. ”Man river sönder litteratur om assyrier, krossar rutor på assyriska föreningen i Södertälje, hotar personer som är involverade i föreningslivet och mobbar barn med assyrisk bakgrund i skolorna. Alla måste stå upp mot hatet”.

Assyriska riksförbundet planerar att donera flera nya exemplar av häftet till Södertäljes stadsbibliotek från sitt eget bestånd. Häftet finns nedan i digital form för nedladdning.

 

Assyrierna_frpgor_svar