Omkring 400 personer trotsade det gråmulna och regniga söndagsvädret och begav sig till Politikertorget för att stå upp för Södertälje och ta avstånd från den senaste tidens oroligheter i staden. Manifestationen fortsatte sedan på Södertälje fotbollsarena där ett formstarkt Assyriska FF besegrade Väsby United med 4-0.

Södertälje har under senare tid förekommit i inte alltför smickrande ordalag i media. Nedbränningen av Assyriska föreningens lokaler var för många droppen som fick bägaren att rinna över. AFF och framförallt lagets informations- och marknadsansvarig Robil Haidari tog därför initiativet till manifestationen Stå upp för Södertälje.

Den gränsöverskridande viljan att ställa sig bakom budskapet för dagen visades både genom deltagarnas blandade härkomst och genom slagorden – En stad, ett folk. Den assyriska rörelsen var representerad på bred front, bland annat syntes Södertäljeföreningens ordförande Maha Chamoun, ADO-Sverige ordföranden Sait Yildiz, riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo och givetvis AFF ordföranden Nail Yoken i folkvimlet.

Tal och musikuppträdanden fyllde schemat och såväl arrangörer som talare lyfte fram exempel på hur enskilda personer kunnat påverka och bidra till stadens utveckling. Förhoppningen om att manifestationen ska fungera som ett startskott för ytterligare aktiviteter i samma anda betonades.

När solen slutligen lyckats jaga bort de grå molnen och titta fram sammanfattade konferencieren tillika Södertäljeambassadören Lasse Karlsson dagen som ingen annan. I ett Kennedyinspirerat uttalande slog han fast att frågan inte är vad Södertälje kan göra för oss, utan vad vi kan göra för Södertälje.

Manifestationen fortsatte på Södertälje fotbollsarena där AFF bjöd på fri entré. Dagen till ära var samtliga sponsorer på hemmalagets matchställ borttagna till förmån för just parollen för dagen: Stå upp för Södertälje! Under matchens öppningstal delade Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, med sig av sin glädje och tacksamhet över det arbete AFF gjort för staden genom åren, inte minst med avseende på barn och ungdomsverksamheten.

På planen höll effekterna av tränarbytet i sig. Ett AFF stärkt av derbysegern förra veckan visade en härlig spelglädje. Inför 2 923 åskådare spelade AFF ut motståndarna Väsby United. Om intensitet är det bästa ordet för att beskriva den första halvleken så är målkalas rätt ord för den andra.

Göran Marklund visad varför han bär kaptensbindeln i laget då han på inlägg av Stefan Batan hängde kvar i luften och nickade in det inledande målet. Inte många sekunder därefter låg Marklund även bakom det andra målet när han assisterade Petter Furuseth som satte bollen i mål. Framspelad av Martin Lorentzson fixade sedan Kristoffer Näfver ett tredje mål. I den absolut sista matchminuten nätade också kämparvillige inhopparen Mattias Genc och fastställde matchresultatet 4-0 till AFF.

Förhoppningen är nu att manifestationen Stå upp för Södertälje! blir det första initiativet av många i uppbyggandet av en ny Södertäljeanda och att AFF fortsätter i samma stil de återstående tre matcherna av säsongen.