Den spanska frilansjournalisten Ferran Barber hölls fången av KRG i veckor utan grund och deporterades, uppger kommittéen för att skydda journalister.

Ferran Barber greps av kurdiska styrkor i Nahla i kurdockuperade Assyrien den 8 augusti och släpptes först den 4 september, skriver kommittéen för att skydda journalister i ett pressmeddelande där man fördömer den kurdiska ockupationens agerande.

”Att hålla kvar en journalist under nästan en månad utan rättslig grund och vägra honom hans rättigheter utgör ett skolboksexempel på förtryckande diktatorer och är långt ifrån den demokrati som det kurdiska styret påstår sig vara, säger Ignacio Miguel Delgado som ansvarar för Mellanöstern inom Kommittéen för att skydda journalister.

Barber har själv återberättat om sin upplevelse på sociala medier och han vittnar om vidriga förhållanden i ett överfullt fängelse där han hölls isolerad från omvärlden och förvägrades att kontakta någon.

Ferran Barber, som har undersökt KRG:s behandling av assyrier i flera texter, har förbjudits av den kurdiska ockupationen att återvända till området.

Den kurdiska ockupationen i irakiska Assyrien är anklagad för systematiskt förtryck av den assyriska ursprungsbefolkningen i en rad rapporter av MR-organisationer. Sverige är ett av de länder som stödjer den kurdiska ockupationen genom en utbildningsinsats till den kurdiska milisen Peshmerga.