Många assyrier har under det senaste decenniet flytt Irak på grund av den utsatthet de upplever som kristna i landet. Förhoppningen om julefrid för de som valt att stanna kvar är något som inte infriats, istället rapporteras det om oroligheter på flera håll.

Medan det på sina håll i Irak gick bra att fira julhelgen på sedvanligt vis så bad kyrkliga ledare i exempelvis Basra sina anhängare tona ned julfirandet av säkerhetsskäl eftersom det sammanträffade med en shiamuslimsk helg.

Från den assyriska staden Bartilla i norra Irak rapporteras det om attacker på kristna på juldagen. Uppemot hundra beväpnade muslimska män, som först trakasserat förbipasserande kristna, ska ha försökt ta sig in i Mariakyrkan i staden. Kyrkans väktare lyckades dock stoppa männen varpå en eldstrid följde där fyra skadade sig. Assyrierna i Bartilla fruktar nu ytterliggare attacker.

Under de senaste månaderna så har Mosul blivit något av ett centrum för attacker riktade mot kristna i Irak. Två dagar innan julhelgen så sprängdes bomber i närheten av S:t Thomaskyrkan och S:t Georgekyrkan som båda ligger i staden. Tre personer uppges ha avlidit och åtminstone ytterligare fem ska ha skadats. Många kristna har redan flytt Mosul och även om det finns de som är fast beslutna att stanna kvar så är oron utbredd att attackerna ska vara ett led i ett långsiktigt försök att driva de kristna från staden.

Någon säker siffra över hur stor andel av Iraks befolkning som utgörs av kristna är svårt att få fram, källor rapporterar dock om att det rör sig om mellan 3 – 4 % av totalbefolkningen. FN uppskattar att omkring hälften, 250 000 – 500 000 personer, av den kristna befolkningsgruppen i Irak ska ha flytt landet på grund av våldet.