Efter den senaste tidens eskalerande våld mot kristna assyrier i Irak har många assyrier (syrianer och kaldéer) i Sverige börjat diskutera svensk Public Service, och varför vi betalar licensen. Den allt växande åsikten bland folkgruppen är att svensk Public Service inte lever upp till sin roll när man konsekvent nonchalerar det som händer den kristna befolkningen i Irak.

Diskussionerna har gått så långt att en grupp intellektuella vill turnera bland sina landsmän över hela Sverige – från föreningar till kyrkoförsamlingar och andra mötesplatser – och uppmana till att vägra betala licensen till Radiotjänst. Även Assyriska Riksförbundet i Sverige finner frågan högaktuell och kan inte längre tysta se på när deras landsmän slaktas i Irak samtidigt som SVT och SR ignorerar det.

Hujådå bad prisbelönade journalisten Nuri Kino att kommentera sin yrkeskårs kalla inställning till att rapportera om förföljelserna, den etniska rensningen och massflykten som har blivit en del av den kristna befolkningens vardag.

– Jag har i flera år lobbat för vårt folk. De flesta redaktörer världen över är okunniga om hur det egentligen ser ut i Mellanöstern. Därför är det extra tufft att få in artiklar eller inslag om till exempel den pågående etniska rensningen av vårt folk. I Sverige, där de flesta journalister ser sig själva som sekulära och ateister, vill man vara politiskt korrekt och väljer medvetet eller omedvetet att glömma bort att muslimer faktiskt, i detta nu, hugger av huvudena på kristna, svarar Kino uppgivet.

Idag frågar sig varje assyrier i Sverige när Sveriges Radio och Sveriges Television skall ta situationen för de kristna i Irak på allvar? För varje dag dör det fler människor och landet töms på sin kristna befolkning. Ni måste ta ert ansvar!