Svenska Stödkommittén för Mänskliga Rättigheter i Turkiet, SSKT, fördömer domen mot Arat Dink och Serkis Seropyan och kräver att den omtalade paragraf 301 omedelbart tas bort ur turkiska författningen.

Arat Dink, son till den mördade armeniske journalisten Hrant Dink och chefredaktör för tidningen Agos, dömdes nyligen tillsammans med den ansvarige utgivaren Serkis Seropyan, till ett års villkorlig fängelse för att ha ”skändat den turkiska identiteten”. Domen baseras på paragraf 301 i den turkiska brottsbalken. Arat Dink och Serkis Seropyan publicerade tidigare artiklar skrivna av Hrant Dink om kravet på erkännandet av folkmordet samt artiklar med krav om att den omstridda paragrafen 301 tas bort ur den turkiska författningen.

I ett uttalande från SSKT är man oroad över utvecklingen i dagens Turkiet. SSKT skriver att sommarens val var en stor framgång för demokratin i landet och att förväntningarna på AKP var stora om fortsatta reformer för demokrati, mänskliga rättigheter, rätten till yttrandefrihet, minoriteters rättigheter. SSKT skriver att de känner stor oro över att utvecklingen i dagens Turkiet går åt fel håll.

I uttalandet skriver SSKT följande: ”En ny författning där § 301 är borta är ett måste för att uppfylla kraven enligt Köpenhamnskriterierna. Det är oacceptabelt att denna paragraf fortfarande är i kraft. Det är en regerings skyldighet att skydda sina medborgares rättigheter”.

SSKT skriver vidare och gör gällande att: ”Turkiet måste implementera de reformpaket man antagit. Turkiets regering måste gå från ord till handling. Det är en skam för ett land som vill bli medlem i EU att människor fortfarande åtalas för sina åsikter och att yttrandefriheten ej respekteras”.

Svenska Stödkommittén för Mänskliga Rättigheter i Turkiet består av riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier och arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati i Turkiet