Invandrare är ett ord som används till höger och vänster utan att egentligen veta vad ordet betyder. Nu väljer Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, att stryka ordet helt ur sina principprogram.

Ordet invandrare är ofta laddat när det inte borde vara det. Enkelt förklarat är att det är en person som flyttar från ett land till ett annat land. Dock är det inte fullt lika simpelt i realiteten. Ordet används alltför ofta med en negativ klang.

Det är inte ovanligt att invandraren förblir just invandrare i generationer. Är det invandrarens barn eller hans barnbarn som inte längre kan ”titulera” sig som invandrare? Tyvärr uppstår istället andra benämningar som till exempel ”andra generationens invandrare” eller till och med ”tredje generationen invandrare”.

Betyder det att det kan fortsätta på det sättet fram till att man är femtioelfte generationen invandrare? Men nu stryker alltså SSU ordet invandrare ur sina principprogram. Beslutet togs av kongressen som ägde rum i Uppsala i veckan. Anledning är just att ordet är stigmatiserande enligt SSU.

Om detta är den ”rätta” vägen får framtiden utvisa.