Terrornätverket Ergenekon beskylls för att ligga bakom tusentals ouppklarade politiska mord i Turkiet. Den infekterade relationen mellan AKP-regeringen och militären har trappats upp ännu mer när mordplaner på AKP:s andra man, vice premiärminister Bülent Arinc avslöjades. Polisen grep två högt uppsatta militärer som misstänks ligga bakom attentatsplanerna. När polisen grävde ännu mer i fallet avslöjades det en hemlig enhet som kallas för ”kosmiska rummet”.

För några veckor sedan startade en het debatt om den hemliga enheten, det så kallade ”kosmiska rummet” i Turkiet.  Denna topphemliga enhet aktiveras under extrema situationer vid ett eventuellt krig mot yttre eller inre fiender. Hittills har enheten varit helt okänd för allmänheten men Ergenekon-åklagarna som har följt upp uppgifter om mordplaner mot vice premiärminister Bulent Arinc har osökt avslöjat enhetens existens. Nu misstänker man att personer som har tillgång till denna enhet kan ha kopplingar till terrornätverket Ergenekon.

Relationen mellan AKP-regeringen och militären infekteras alltmer. Tidningen Taraf, som avslöjat flera hemliga kuppförsök mot regeringen, avslöjade förra veckan ännu en långtgående militärkupplan. Enligt tidningen hade militären utarbetat sina planer under år 2003. Mer än 200 000 personer skulle gripas och spärras in i fotbollsarenor. Man skulle även använda sig av 137 journalister som med sina texter skulle försvara kuppens legitimitet i medierna. Samtidigt skulle 36 besvärliga journalister gripas, alla dessa journalister namnges i planen. Det är mer än 5000 dokument, cd skivor med ljudfiler och power point presentationer som utgör tidningens källa till uppgifterna. I planerna för kuppen, som fick namnet ”Slägg-kuppen”, på turkiska ”Balyoz Darbe Planı”, hade man till och med valt en kuppregering med alla sina ministrar.

En häpnadsväckande detalj i kupplanen är att det i den planerade kuppregeringen, som skulle tillsättas av militären, även finns partitoppar från det styrande AK-partiet.

Vad är Ergenekon?

Ergenekon är ett ultranationalistiskt terrornätverk, vars namn kommer från ett urgammalt turkiskt epos om frihet och hjältedåd. Nätverket har agerat som en informell stat i staten och har ägnat sig åt att förtrycka och terrorisera alla som har ansetts vara ett hot mot Kemalismen, den rådande statsideologin alltsedan den turkiska republiken utropades 1923.

Medlemmarna i terrornätverket Ergenekon finns överallt i det turkiska samhället. I nätverket finns personer från militären, polisen, lärarkåren, media, rättsväsendet, och bland statens alla myndigheter. På senare år har nätverket använt sig av studenter och minderåriga för att utföra beställda mord och andra ”smutsjobb”.

I slutet av 2008 inleddes en av de största rättegångarna i Turkiets historia. Tusentals ouppklarade mord som begåtts av ”okänd gärningsman” knyts nu sytematiskt till Ergenekon. Av allt att döma ligger detta statliga terrornätverk även bakom dödandet av mer än 50-tal assyrier i Turabdin och många andra kristna i Turkiet. 

Vilka föll offer för Ergenekon? 

Offren har alla varit oliktänkande i förhållande till den Kemalistiska normideologin, de har varit journalister, intellektuella, oppositionella och kristna som strävade efter sina rättigheter. Ingen kom undan. Från kurdiska politiker till den lilla assyriska minoriteten och andra kristna som aldrig utgjort något hot mot ”Kemalismen” har också fallit offer för Ergenekons terror.

Polisen har även gjort stora vapenfynd. Intill dessa vapengömmor har man även hittat detaljerade dödslistor och platser där man dumpat sina offer. Spår som följts av polisen ledde till flera uppgrävningar på flera håll där man hittat flera vapen och skelett som tros tillhöra personer som föll offer för nätverket.

Vart är EU-kandidatlandet Turkiet på väg?

Senaste tiden har alltfler börjat tvivla på den styrande AKP-regeringens ärlighet och uppsåt i fallet Ergenekon samt den senaste tidens demokratiseringsdebatt. Många menar att AKP som har majoriteten i Turkiska parlamentet avstår medvetet från att ändra eller helt ta bort lagar så som den ökända paragraf 301 som bryter mot mänskliga rättigheter. Förra månadens massarrestering av minoritetspolitiker och förbudet av kurdiska partiet DTP framstår som en stor paradox och går stick i stäv med vad EU förväntar sig av sitt nya kandidatland. 

Efter en längre tids islamisering och turkifieringskampanj stoltserar turkiska turistbyråers broschyrer med information till alla charterresenärer om att 99,9 procent av landets befolkning är muslimskt. Anatoliens mångfald med sina olika etniciteter, kulturer, traditioner, språk och religioner som påminde om en färgrik praktfull romersk mosaik har idag förvandlats till en massgrav för dessa mångfalder. Hur kan ett system och nationellmentalitet som inte kan stå ut med andra som skiljer sig från ens egen komma in i EU och anpassa sig är en obesvarad fråga.  

Dikran Ego
Journalist