Våldet mot assyrier/syrianer/kaldeer och kristna kyrkor i Irak fortsätter. Den socialdemokratiska riksdagledamoten Yilmaz Kerimo får dagligen samtal från oroliga kristna som har anhöriga i Irak. På söndag besöker han deras kyrka och nu vill han ha besked från utrikesminister Jan Eliasson om vad Sverige och FN kan göra för att förbättra assyriernas situation i Irak.

– Jag vill kunna ge de oroliga ett svar på vad Sverige gör för att deras anhöriga inte ska utsättas för våld och riskera att kidnappas, torteras eller misshandlas, säger Yilmaz Kerimo (s). Det är dags att det blir en frizon under FN skydd för de kristna assyrierna i Irak, avslutar han.

Våldet fortsätter i Irak och så även våldet som de muslimska extremisterna och kurder i norra Irak utövar mot assyrier/syrianer/kaldeer och kristna kyrkor. Våldet är hämndaktioner som utförs för att hämnas på USA i syfte att öka spänningen mellan Iraks samhällsgrupper och därmed också angripa amerikanska intressen. Oskyldiga civila kristna som är assyrier/syrianer/kaldeer blir brickor i ett brutalt krig mellan muslimska Irak och USA. Många kristna här i Sverige är oroliga för sina anhöriga i Irak. Våldet mot assyrier/syrianer/kaldeerna har fått hälften att lämna Irak sedan invasionen inleddes år 2003.

En lösning kan vara att assyrier/syrianer/kaldeerna får en egen administrativ frizon där de kan känna sig trygga i norra delarna av landet. Det är dags att FN tar sitt ansvar och skyddar även kristna i Irak och i Norra Irak som får bistånd från FN. Det är dags att diskutera en frizon under FN skydd även för de kristna assyrier/syrianer/kaldeerna i Irak.

Fråga till statsrådet, utrikesministern Jan Eliasson:
Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att FN tar sitt ansvar att stoppa dödandet av civila i Irak?