Att världens mest använda mobiloperativsystem nu erbjuder ett assyriskt tangentbord ökar hoppet för språkets användning och framtid.

Företaget Apple har inkluderat ett assyriskt tangentbord i sin senaste version av mobiloperativsystemet iOS. Det innebär att alla som använder en Iphone eller Ipad kan välja att lägga till det assyriska tangentbordet och skriva på assyriska lika enkelt och smidigt som andra språk. Sedan några år tillbaka kunde Apple-användare nyttja en app för att få samma funktion, vilket dock gjorde processen något mer omständig.

Nyheten har skapat stor entusiasm bland assyrier världen över att alfabetet nu blir tillgängligt på en av världens största digitala plattformar. Många hoppas att det leder till ökad språkanvändning och vilja till att lära sig språket bland yngre generationer.

För att kunna lägga till det assyriska tangentbordet behöver man uppdatera till iOS15 som släpptes den 20 september. Därefter går man till Inställningar>Allmänt>Tangentbord>Assyriska på sin Iphone eller Ipad.