Underhållningsprogram som idol gör succé i tv-kanalerna världen över. Den assyriska versionen av Idol, Suroyo Star ”Kekwo Suroyo” på Suroyo TV, är inget undantag. Efter en seg start drar programmet idag alltfler tittare till tv-soffan.

I fredags sändes finalen av Suroyo Star där Jonni Sanati tog hem första platsen. Men ett allmänt känt mönster vid valet av vinnare i liknande sammanhang upprepade sig även här. Det brukar nästan alltid vara så att juryn väljer en vinnare men när folket röstar blir vinnaren en annan. Jonni Sanati var juryns vinnare men hade folket fått rösta tror jag att vinnaren hade varit Orchina Al Chammas.

Ett glädjande ämne är att de flesta unga som ställt upp har valt klassiska assyriska låtar som är skrivna av Nuri Iskander, Habib Mousa, Shabo Bahe, Abrohom Lahdo, Gabriel Afram med flera och framfört dessa på ett strålande sätt.

Orchina Al Chammas dammade av klassiska assyriska låtar från 1960-70 talet och sjöng dessa alldeles förträffligt med sin egen stil. Orchina har alla förutsättningar som krävs för att axla rollen som den klassiska assyriska musikens nya stjärna. Förhoppningen är att hon fortsätter sjunga.   

Suroyo Star har visat sig vara nyttigt för assyrisk musik inte minst för att skapa förutsättningar för unga talanger att träda fram. Flera unga har tagit för sig och gjort riktigt bra från sig.  Förutom de tre finalisterna, Jonni Sanati, Orchina Shammas och Esho Esha har även Christin Yalda och Fadi Komo varit duktiga.

Som en av programledarna var Josef Cacan rätt man på rätt plats, med sin breda musikkunskap orienterade han tittarna om olika låtars bakgrundshistoria och vems alster dessa var.

Enligt programledarna Josef Cacan och Sargonta Oshana var ett av programmets syfte att närma assyriskas väst och öst-dialekter till varandra. Under finalen var det obligatoriskt att sjunga med båda dialekterna, vilket deltagarna klarade galant.

Årets upplaga av Suroyo Star har vunnits av Jonni Sanati men den stora vinnaren är den assyriska musiken som berikades med flera talanger så som Orchina Al Chammas, Esho Esha och Christin Yalda.

Programledarna låter meddela att efter succén har man redan börjat förbereda för nästa års upplaga av Suroyo Star. Se alla klipp från Suroyo Star.