Något som många har gemensamt är behovet att dela sitt liv med någon, men sökandet efter den rätta är inte alltid så lätt. Det anser i alla fall Shamiram Demir och Jacoub Maraha som bägge är i 30-årsåldern och vill träffa en assyrier.

Av kulturella skäl vill Demir och Maraha gifta sig med en assyrier. Bägge anser att när två personer har samma kultur, språk, seder och bruk har de redan mycket gemensamt vilket underlättar i förhållandet. Men det underlättar däremot inte alltid sökandet efter en partner.

Demir förklarar att en del assyriska män känner sig hotade av starka och självständiga kvinnor vilket hon tror är en av anledningarna till att hon inte har träffat någon.

– Eftersom jag har rest och flyttat runt en del har jag lärt känna mig själv bättre. Jag vet vad jag vill ha och ställer högre krav på män. Samtidigt kanske jag inte alltid lever upp till assyriska mäns krav på hur en kvinna ska vara, vilket många gånger är orimliga krav, säger Demir.

Hon menar att dessa män vill ha kvinnor som är smarta och självständiga men inte tar för stor plats. De ska vara framgångsrika men även tar hand om hemmet samtidigt som de ska vara långa och smala, med mera.

Maraha håller med till viss mån om att kraven som ställs på kvinnor är för höga ibland, men menar att det är ett globalt problem. Han anser att media formar våra ideal och att vi slaviskt försöker passa in.

Något som bägge dock håller med om är att åldern minskar oddsen att träffa någon.

– När man blir 35 år eller äldre finns det inte många ogifta assyriska män kvar. De som fortfarande är singlar i min generation tar inte kontakt på samma sätt som den yngre generationen gör. Jag är tyvärr lite dålig på det själv, säger Demir.

Maraha håller inte med om att problemet ligger i att män inte initierar kontakt eller uppvaktar kvinnor.

–  När man väl tar sig modet att gå fram till en kvinna spelar många kvinnor ett spel. Ibland skäms de och vill inte prata, och ibland spelar de övertuffa. De vill bara visa att de har beundrare, säger han.

Han säger vidare att det inte finns många mötesplatser för assyriska singlar – något som även Demir känner av. Även om man går på assyriska fester, på släktträffar, på fikarundor med kompisar är det inte lätt att få en bra och naturlig kontakt med någon, berättar Maraha.

– Jag tror att det är därför som det har blivit populärt igen att gå på blindträff. Alltså att man går ut med någon som en kompis, en släkting eller familjen tror att man skulle passa ihop med. Det har ju fungerat för en del, säger Maraha.

För att skapa mötesplatser för assyriska singlar bör man ha fler hemsidor, datingsiter, där man skapar dialog, menar han. I dag finns det en i Holland.

För några år sedan kunde Demir inte tänka sig att gifta sig med en man som inte är assyrier, men i dag har hon ändrat sig.

– Det viktigaste i dag är att vi förstår varandra och kommer överens. Jag kommer nog få jobba mer på att behålla kulturen och föra över den till mina barn, men sen är jag också stark i min tro på vårt kulturarv, säger Demir.

Maraha vill dock avvakta med sådana planer. Han vill helst träffa en assyrisk kvinna.