I pressmeddelande idag meddelar Sveriges Radio att man koncentrera utbudet av invandrarspråk. Sändningarna på assyriska kommer som ett resultat av detta att upphöra. Därmed går också en epok med radioprogrammet Qolo i graven.

Radioprogrammet där bland annat journalisten Gabriel Afram varit engagerad, startade sina sändningar 1985 i SR under namnet Shlomo. Först 1993 ändrades namnet till Qolo. Genom åren har programmet byggt upp en trogen lyssnarbas, men nu är det alltså slutlyssnat på assyriska.

– Den assyriska redaktionen har i princip drivits med en tjänst och det går inte att bedriva vettig journalistik på det sättet, säger Ingemar Löfgren, redaktionschef på SR International.

Han menar att man stod i valet mellan att antingen utöka verksamheten eller lägga ned den. Varav han som redaktionschef valde det sistnämnda.

– Vi vill istället stärka sändningarna för de lyssnargrupper som bäst behöver det, t.ex. somalierna och afgahnerna, fortsätter Löfgren.

På frågan hur Sveriges Radio ställer sig till de omkring 20 000 nyanlända assyrier från Irak och hur man med nedläggningsbeslutet tar hänsyn till deras behov menar Löfgren att dessa oftast talar arabiska och att det därför räcker med en arabisk redaktion för dessa.

Den sista oktober 2010 sänds det sista programmet av Qolo i Sveriges Radio. Regelbundna radioprogram på sitt eget språk är något som därefter inte längre förunnas assyrierna i Sverige.