Fader Shemun Dag, präst i den syrisk-ortodoxa kyrkan, har gått bort vid en ålder av 106 år i Linköping den 26 april.

 

Fader Shemun Dag Behnam föddes 1918 i byn Aḥlaḥ i Turabdin inom det dåvarande Osmanska riket. Hans far var ursprungligen från grannbyn Urnes (Curdnus, Curnes) och modern från Mardin. Det dröjde några år innan familjen kunde flytta tillbaka till Urnes efter de lokala kurdernas brutala massaker på de kristna assyrierna i byn år 1915.

 

Fader Shemun vigdes till präst 1955 av patriark Afrem Barsom och tjänstgjorde troget i byns kyrka Mor Quryaqus under decennier. Urnes avfolkades av sin kristna assyriska ursprungsbefolkning på 1970- och 1980-talen på grund av muslimska kurdiska grannars ständiga förtryck. Fader Shemun var respekterad för att inte ha lämnat sin hemby i sticket och var den siste ursprungsinvånaren som lämnade byn. Han lämnade sin hemby efter mordet på familjen Yusef Aykil och hans gravida hustru 1990 och emigrerade 1991 till Sverige, där han bosatte sig i Linköping.

 

Fader Shemun var den äldsta prästen inom den Syrisk-ortodoxa kyrkan innan sin bortgång. Han begravdes i Mor Quryaqus i Urnes den 18 maj.

Mor Quryaqus, Urnes (Foto Dayro d Mor Gabriel)

 

Assyriska riksförbundet beklagar förlusten och framför sina kondoleanser till familjen, Syrisk-ortodoxa kyrkan och det assyriska folket.