Återigen har patriark Zakkai I Iwas, patriark för Syrisk ortodoxa kyrkan, förnekat sitt ursprung. ”Historien vittnar om att vi var araber innan vi blev kristna”, säger han i en intervju med en arabisk tidning. Nu frågar sig många vad Patriarken har för motiv.

Patriark Zakkai I Iwas, har flera sådana kontroversiella uttalanden bakom sig i olika arabiska tidningar. Vid flera tillfällen har han valt att arabisera sitt folks historia och härkomst, nu senast i tidningen ”Boq’at dao’”, som är en Aleppo baserad tidning. Många assyrier är förbryllade över patriarkens uttalanden som naturligtvis är helt felaktiga. Medan flera framstående assyrier har kommit med fördömanden mot patriarkens uttalanden har andra pekat på ett möjligt motiv som patriarken kan ha. De menar att patriarken, genom att acceptera en arabisk identitet, försöker värja sin kyrka mot den ökande islamiseringen i Syrien och de hot som den för med sig. De menar att det helt enkelt är ett nödvändigt överlevnadstrick.

Men det är långt ifrån alla assyrier som låter sig övertygas av ovanstående argument. Dom kristna palestinierna har sedan länge antagit en arabisk identitet i hopp om att de ska kunna fortsätta leva i fred. Men idag återstår bara ett fåtal kristna bland dom miljoner muslimska palestinierna. Att anta en arabisk identitet har inte medfört mindre förtryck för dom kristna palestinierna. Assyrierna som fördömer patriarkens uttalanden menar att han lurar sig själv om han tror att han på så sätt räddar kvar sin kyrka i Syrien och pekar på exemplet med dom kristna palestinierna. En av dom som fördömer patriarkens uttalande är Simon Barmano, ordförande för Assyriska Riksförbundet i Sverige.

– Det är inte första gången som han säger såna saker, om han vill vara arab så får han vara det men vi är inte araber, vi är assyrier och vi överger aldrig vår identitet. Våra förfäder har förföljts och jagats men har aldrig gett upp sin assyriska identitet och det tänker inte vi heller göra, säger Simon Barmano.

Barmano tror inte att patriarkens uttalanden är kalkylerade överlevnadstrick. Han tror att det är den syriska regimen som utövar stora påtryckningar på patriarken och även vissa av de syrisk ortodox biskoparna i Syrien som också kommit med kontroversiella uttalanden. Som bevis framhåller Simon Barmano att det endast är kyrkoledare i Syrien som kommer med sådana uttalanden. Till exempel har ingen syrisk ortodox biskop i angränsande Turkiet kommit med liknande uttalanden, påpekar han.

– Den syriska regimen har tidigare även försökt styra innehållet i vår tidsskrift Hujådå. När vi skrev sanningen om de två assyrier som mördades i staden Al Hassake av en arabisk officer så ringde den syriske konsuln i Stockholm upp och försökte få oss att ta tillbaka vad vi skrivit, men vi stod fast vid vår hållning och böjde oss inte för påtryckningarna, säger Simon Barmano.

Biskop Abdulahad Gallo Shabo, överhuvud för syriska ortodoxa ärkestiftet i Sverige och övriga Skandinavien, vill inte kommentera Patriarkens uttalanden när hujada.com ringer upp. Han hänvisar istället till patriarken.


Relaterade artiklar:
– Luddigt och arrogant om patriarkens uttalande