Enligt uppgifter från det irakiska inrikesministeriet har irakisk polis gripit tolv personer tillhörande den grupp som låg bakom det blodiga terrorattentatet mot den syrisk-katolska Jungfru Marias befrielsekyrka i Bagdad i oktober månad.

Det var den 31 oktober som en fraktion av terrorgruppen Islamistiska staten Irak stormade kyrkan i Bagdad under pågående söndagsgudstjänst. Enligt vittnesuppgifter inleddes detta terrorattentat, ett av senare års värsta, genom att gärningsmännen omedelbart avrättade den tjänstgörande prästen.

Terrorgruppen bakom attentatet ska ha kopplingar till terrornätverket Al- Qaeda vilka svurit att forsätta blodskampanjen mot Iraks kristna befolkning. En av de gripna uppges vara Huthaifa al-Batawi, en lokal ledare för Islamistiska staten Irak.

Uppgifterna om gripandet kommer från den irakiska inrikesministern Jawad Bolani som sagt att attentatsmännen också legat bakom flera andra attacker i Irak innan massakern i kyrkan. Han beskriver gripandena som ”ett hårt slag mot al-Qaida”, en uppgift som det finns anledning att värdera med tillförsikt mot bakgrund av den missvisande informationen som spreds bara minutrarna efter blodbadet i Bagdad om resultatet av säkerhetssyrkornas stormning av kyrkan.