Under tisdagen anordnade Turkiska riksförbundet i Sverige en manifestation till minne för den mördade armeniske journalisten Hrant Dink. Runt 150 personer samlades i en värmande ring på Sergels torg och lade blommor runt Dinks porträtt. Hujada.com passade på att ställa några frågor kring mordet och Seyfo-frågan.Eren – representant för Turkiska riksförbundet i Sverige

Vad tycker du om mordet på Hrant Dink?
– Jag tycker det är fruktansvärt, det är därför vi är här.

Vad tycker du om folkmordsfrågan i allmänhet?
– Det här är inte rätt dag att ta upp den frågan. Vi har en större sorg idag som förenar oss allihopa, men jag är definitivt för att alla ska få yttra sig i alla möjliga frågor utan att bli mördade. Det är väldigt viktigt. Jag värnar om yttrandefriheten, det är viktigt.

Hur är reaktionerna i Turkiet?
– Vad jag har hört nu så är det fler än 200 000 människor som har protesterat mot mordet i Istanbul och det är ett stort mediauppbåd. Jag tycker att turkarna nu reagerar på rätt sätt mot nationalismen, våldet och brutaliteten.

Shukri, 27 – kurd

Vad tycker du om mordet på Hrant Dink?
– Det är ett förskräckligt mord som synar den djupa turkiska staten, alla vi kurder, assyrier och armenier från Turkiet känner till den här djupa staten, och genom det här mordet visar den sitt rätta ansikte.

Vad tycker du om folkmordsfrågan?
– Det är en självklarhet som måste erkännas, det är några av de värsta folkmorden i mänsklighetens historia. Turkiet som stat, med tanke på att det är där folkmordet skedde, måste bli den första staten som erkänner folkmorden, allt annat är en skam.

Turkisk tjej, 24 – som inte vill uppge sitt namn

Vad tycker du om mordet på Hrant Dink?
– Det är tragiskt, som det har skrivits i tidningar och som folk har uttalat sig i Turkiet så var han en turkisk medborgare och hans mord är en handling emot hela turkiska folket.

Vad tycker du om frågan som han blev mördad för, folkmordsfrågan?
– Jag tycker att alla ska ha yttrandefrihet, ingen annan har rätt att ta någon annans liv, jag är helt emot det.

Kommer hans död att förändra något i Turkiet?
– 
Jag vet inte, jag hoppas det. Man vill att det ska förändras, men den här personen som har dödat honom, jag tror inte han är ensam, det ligger säkert fler bakom mordet. Men jag tror  inte att det är många som står bakom mördaren. Jag vet att den största delen av den turkiska befolkningen inte står bakom det här som hänt.

För att höra fler reaktioner på Hrant Dinks död kan man lyssna på radio Qolo’s torsdagsprogram här