Turkiets EU-minister och chefsförhandlare Egemen Bagis har på grund av sitt fönekande uttalande om folkmordet 1915 blivit föremål för en förundersäkning av Schweiziska myndigheter.

Enligt den Schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung var Bagış på ett besök i Zürich under föra veckan då han återvände från mötet Global Ekonomic Forum i Davos. På frågan från en journalist om vad han anser om det franska lagförslaget om förnekelse av folkmord har Bagış svarat följande: ”Vår premiärminister har sagt allt som behöver sägas i den här frågan. För oss existerar inte detta beslut. Vi tror att det i Frankrike finns fler kloka än de som inte är kloka. Som bekant är Schweiz ett land där det är ett brott att förneka folkmord. Idag är vi i Schweiz och jag säger att händelserna 1915 inte är ett folkmord. Låt de då komma och anhålla mig. Jag tror inte att sådana ansträngningar har någon chans att överleva. Dessa går inte längre fram än en bit papper.”

Överåklagaren i Zürich har på grund av detta uttalande och efter anmälan från den armeniska folkgruppen i Schweiz beslutat att inleda en förundersökning. Överåklagaren Christine Braunschweig har i ett uttalande till nyhetsbyrån Doğan sagt följande: ”Vi har förra veckan fått en anmälan om saken. I anmälan påpekas att herr Bagış har uttalat sig i strid med § 261 i den schweiziska strafflagen om rasism. Åklagarämbetet har funnit anmälan som allvarligt och inlett en förundersökning. Nu ska vi undersöka om Egemen Bagış verkligen har uttalat de orden som förnekar det armeniska folkmordet. Vi ska också undersöka om han har politiskt immunitet. Vi kommer att väcka åtal om vi i slutändan kommer fram till att det har förekommit en olaglig handling och om han saknar politiskt immunitet.”

Liknande fall
Doğu Perinçek, som fortfarande sitter anhållen från fallet Ergenekon, har åtalats utav Schweizisk domstol och dömts på grund av att han förnekade folkmordet då han föreläste i Lousanne år 2005. Det är den turkiska staten som kommer att försvara Doğu Perinçek vid Europa domstolen för mänskliga rättigheter dit Doğu Perinçek har överklagat domen.

Fehmi Barkarmo