Killar vill ha flickvänner att spendera lektid med tills de hittar den ”rätta” som ska vara helt oerfaren och kysk. Tjejerna å sin sida verkar ytligt sätt så frigjorda och modernt tänkande men väljer oftast en mer traditionell väg.

Det finns något friskt och befriande med våra ungdomar idag. De är frispråkiga och har en liberal syn på livet. Både killarna och tjejerna är väl medvetna om sina möjligheter och rättigheter. De går ut, festar och reser utan några hämningar. Men när det kommer till kraven killar och tjejer ställer på varandra är de mycket konservativa och traditionsbundna.

Att pendla mellan Södertälje och Stockholm kan vara döden, men ibland kan det vara en riktigt intressant upplevelse. På den dryga halvtimmen på tåget hinner man se och höra väldigt mycket.

En gång satt en man i 30-års åldern mittemot mig och gjorde upp med sin förra fru på telefon om hur de skulle dela upp bohaget. Mannen var illröd i ansiktet och ögonen var blodsprängda. ”Du ska ge fan i byrån. Stolarna och sängen ska jag också ha. Hellre skänker jag bort allt än att låta dig få dem. Din hora, du ska inte tro att du kan köra med mig..,” skrek han utan att bry sig om att vagnen var full av människor.

En annan gång satt ett par assyriska tjejer bakom mig och pratade ogenerat om sina pojkvänner. Jag känner dem inte men låt oss kalla dem Shamo och Ninve. 

”Han tror han äger mig. Först jobbar han en hel vecka i sträck sedan när han får en lucka förväntar han sig att jag ska springa till honom, men jag hade ingen lust att gå ut då”, berättar Shamo.

”Vad sa han då”, frågade Ninve.

”Han blev skit tjurig, som ett litet barn”, svarade Shamo. ”Men strunt i det, berätta om din, kom de till er i lördags.?

”Ja, jag var inte alls nervös. När förlovningen kom på tal sa jag att jag visst ville ha en stor förlovningsfest.”

”Men är inte det lite onödigt ni ska ju gifta er till sommaren och de pengarna kan ni lägga på sådant ni behöver i ert hem”, frågade Shamo.

”Varför säger alla säger så, förhoppningsvisst förlovar man sig bara en gång och då vill i alla fall jag ha en stor fest, pengar ska inte vara ett hinder, svarade Ninve.”

Unga tjejer ställer höga krav på sin framtida man. Han ska se bra ut, vara trendig, ha humor men helst av allt ska han ha en bra inkomstkälla, vilket jobb det är spelar mindre roll. Han ska strö pengar över dem och erbjuda ett liv där inget materiellt saknas dem. På samma sätt förväntar sig killarna att tjejerna är lågmälda, snygga med vältrimmade kroppar, långt blont hår, men allra viktigast är att de är oskulder.

För en tid sedan diskuterade jag detta med en ung gift man. Han berättade att det här är ett stort problem bland ungdomar i dag. De flesta har flick- och pojkvänner men kräver att den de gifter sig med inte har varit med någon annan. ”Det går inte ihop och jag försöker få killar i min omgivning att förstå detta, men de håller fast vid sin inställning”, berättar den unge mannen.

Ärligt talat förvånas jag över denna inställning hos killar som är födda och uppvuxna i Sverige och ska vara fritänkande och självständiga i förhållande till det mer traditionella synsättet. Jag kan inte förstå den dubbelmoral dessa killar har.

Å ena sidan vill de ha flickvänner att spendera lektid med tills de hittar den ”rätta” som ska vara helt oerfaren och kysk.

Tjejerna å sin sida verkar ytligt sätt så frigjorda och modernt tänkande men väljer oftast en mer traditionell väg. De har alla möjligheter att utbilda sig, resa och uppleva saker i dag, men många väljer trots det att inte göra något av sina liv förutom att servera mannen och vara till lags för omgivningens krav.

Nu tycker några av er att jag överdriver något. Naturligtvis är inte alla killar och tjejer traditionsblinda. Men en debatt om detta bland er ungdomar är på sin plats.