Assyriska har funnits som klubb i 35 år nu. Ungdomssatsningen kom dock i gång på allvar så sent som -91. Samma år föddes Nahir Besara, Gabriel Awrohum, George Makdessi och Naosil Hanna. I helgen var samtliga kallade till landslagsläger på Bosöns träningsanläggning på Lidingö.

Totalt hade 64 spelare kallats och faktum är att det bara var Malmö FF som hade fler spelare med på lägret än Assyriska.

– Alla vill så mycket i den här klubben. Jag tycker vi har en fantastisk miljö och stöd från lagkompisar och alla runt klubben, säger Nahir Besara när han försöker förklara varför AFF lyckas fostra så framgångsrika ungdomar.

Nahir Besara har varit i stort sett bofast i ungdomslandslaget de senaste åren, precis som Gabriel Awrohum. De tillhör och tränar dessutom med Assyriskas A-trupp. Även George Makdessi och Naosil Hanna har erfarenhet från tidigare landslagsspel.

– Men det är alltid lika kul att bli kallad. Det är en stor ära, säger Nahir Besara.

Säsongen är över sedan en dryg månad tillbaka. Tommy Krantz, ungdomstränare i Assyriska, har kört specialträning med killarna för att de ska vara i god form till landslagssamlingen.

– Man kan väl säga att vi aldrig slutade träna efter att säsongen tog slut. Vi varvar styrketräning och fotboll och killarna är i toppform, säger han.

Samlingarna med landslaget består så klart av mycket fotbollsträning. Men teorin kommer också ha en viktig roll under helgen.

– Det brukar vara mycket idrottspsykologi. Vi får lära oss hur man hanterar motgångar, tänker positivt och sånt. Sen är det mycket kostteori också. Det är för mycket att plugga på, säger George Makdessi med en teatralisk suck.

Tommy Krantz är stolt över att klubben lyckats så bra på ungdomssidan.

– Jag är jättenöjd, verkligen.

Engagemanget är den största drivkraften i den här föreningen. Målet för de kallade 91:orna är att komma med i truppen som ska spela EM-kval nästa år.

– Men det är inte något man känner press av. Vi åker dit och gör vårt bästa, sen får man se hur det går, säger Nahir Besara.

Assyriska föll ju som bekant på mållinjen i årets superetta och missade chansen till Allsvenskan. Tommy Krantz och juniorerna tycker förstås att det är tråkigt, men kan ändå se några positiva aspekter i det.

– Chansen att få speltid i A-laget ökar när klubben spelar i Superettan. Det är absolut lättare att kliva in där. Ambitionen nu är att ta en plats i Superettan, men viljan hos de här killarna är betydligt högre än så, säger Tommy Krantz.

[FOTNOT: Förutom 92:an på bilden, Charbel Aphram, är också hans lagkamrater Fredrik Hansson och Anton Olofsson kallade till denna veckas landslagsläger. Detta betyder att AFF totalt har sju landslagsspelare som är kallade.]