Ge inte en mikrofon till vem som helst för att be honom sjunga assyrisk musik. De som får den äran ska ha kämpat för att nå dit.
Det sa författaren Aboud Zeitoune, som i dagarna släpper sin nya uppslagsbok, Music pearls of Beth-nahrin, där han samlat alla assyriska sångaren genom historien.I dagens överflöd av kommunikationskanaler ges de flesta chansen att framföra sitt bidrag till den assyriska musiken. Unga som gamla. Musiker som icke-musiker.
Under ADO-festivalens första seminarium om Aboud Zeitounes nya bok uppstod det en hektisk ordväxling när ämnet kom på tal.
– Vi måste värna om den assyriska musiken och då kan vi inte låta vem som helst ställa sig på scen och sjunga, sa Aboud Zeitoune.
 – Nuförtiden ger vi samma uppmärksamhet till en sångare som kämpat hela livet som en som för första gången fattar en mikrofon. Våra tv-kanaler tar fram nya ”sångare” varje vecka.
När Aboud Zeitoune sagt sitt fick han applåder från en majoritet av åhörarna men även en snabb replik av låtskrivaren Geroge Shamoun.
– Ju fler sångare vi har desto bättre. Alla behöver inte bli proffs, sa han.
–  Mångfald är bra men då bör man sätta det i proportion till vad de har presterat. Habib Mousa och en nybörjare ska inte få lika många minuters sändningstid på våra tv-kanaler, svarade Aboud Zeitoune.