Sista chansen att få ta del av vad en av vårt folks representanter har att säga om årets val. Yilmaz Kerimo har snart suttit två mandatperioder som socialdemokratisk riksdagsman. Läs om vilka frågor han vill driva kommande mandatperiod och vad han årets väljare ska koncentrera sig på.

Vilka frågor vill du driva om du kommer in i riksdagen?
Utöver mitt ansvarsområde i utskottet, vill jag driva frågor som rör demokrati, mänskliga rättigheter och en generell välfärd för alla människor även utanför Sveriges gränser.

Vilka assyriska frågor vill du arbeta för att förverkliga?
Assyriska folket går igenom en mycket svår period. De mördas brutalt, trakasseras, förföljs och hotas för att fly från sina hemländer. De odemokratiska och brutala systemen som finns i Mesopotamien (hemländerna) tvingar vårt folk att fly. Många krafter från olika håll försöker skrämma assyrierna.

Därför tycker jag att det är ytterst viktigt att skapa en frizon för Assyrierna i Mellanöstern som skyddas av FN. Denna är vår tids viktigaste och största uppgift. Att assyrier samlas på ett område, skapas möjligheter för deras överlevnad, utveckla sin kultur och språk, känna sig trygg är det dagens viktigaste fråga för mig. Annars finns det en stor fara för assyrier att inte kunna överleva i sina 6000 åriga fosterlandet.

Jag arbetar (har arbetat under alla dessa år) med frågor som rör assyriernas dagliga överlevnad i sina hemtrakter bl a konfiskeringen av assyriernas mark och egendomar i Turkiet, gripandet av våra ungdomar i Syrien, rättegångsprocedurer där assyrier behandlas orättvist mfl. Jag har kämpat och kommer att kämpa också i fortsättningen för att vårt folk lever i ett demokratiskt och tryggt samhälle. Så länge det behövs insatser och diplomatiskt stöd/lösningar, så kommer jag också att finnas där för assyrier. Utan diplomatiska påtryckningar från vår sida på hemländernas regeringar så skulle det inte bli möjligt för assyrier att leva i Turabdin, Syrien eller Norra Irak.

Jag säger inte att vi lyckas till hundra procent varje gång men våra insatser påverkar ganska mycket. Sist men inte minst är Seyfo-frågan fortfarande viktigt för mig. Som jag skrev i en av mina motioner i riksdagen att ” Vid sekelskiftet bodde mer än 2 miljoner assyrier/syrianer i Turkiet, särskilt i sydöstra Turkiet. I dag finns bara några tusen kvar. Den stora utrensningen skedde under den period som går under namnet ”Svärdets år”, 1914–1918. Också efter andra världskriget har omfattande och dramatiska utrensningar och diskriminering skett.” Varför? Vart försvann hundra tusentals assyrier?

Erkännandet av folkmordet 1915 skulle underlätta för Assyrier att inte oroa sig för framtiden. Erkännandet betyder att turkiska staten gör upp med sitt förflutna. Ingenting kan ersätta vad våra förfäder har gått igenom. Men ett erkännande är ett första steg för försoning. Därför är det väldigt viktigt att både svenska och andra parlament inom Europa erkänner folkmordet för att pressa på Turkiska regeringen.

Vad anser du om att många assyrier har ställt upp i dom olika valen i Sverige?
Jag tycker att det är alltid positivt att många assyrier/syrianer intresserar sig för politiken och ställer upp i de olika valen. Assyrier har blivit förtryckta under många hundra år, levt under svåra fysiska och psykiska förhållanden i hemländerna. Området de levde var långt borta från civilisationen för att regeringar har medvetet inte investerat där så att barn och ungdomar inte kunde gå i skolan och utveckla sig mm. Folket var tvungna att förhålla sig till jordbruket som var det viktigaste och enda arbete för att försörja familjen.

Här i diasporan har assyriska folket tagit stora framsteg genom att starta egna företag, studera på universitet, komma upp i Allsvenskan och få representanter i riksdagen. Hela utvecklingen är positivt. Inför valet 2006 har vi många kandidater till kommuner, landstingen och riksdagen i hela riket. Detta betyder att våra ungdomar vill vara med och påverka sin egen framtid, bestämma över sitt eget öde. Det gläder mig att assyrier har börjat inse att vi lever i Sverige och vi har skyldigheter också, nämligen gå och rösta på den kandidat eller parti som stödjer dina värderingar. Varje röst är mycket viktigt.

Vad vill du säga till assyrierna innan valet?
Valet 2006 betyder mycket. Det här valet handlar om att skilja mellan höger och vänster värderingar och försöka förstå vilken sida är närmast till mig och mina värderingar.

Höger-alliansen attackerar de värderingar som socialdemokrater och vänstern representerar. Solidaritet, gemenskap, mänskliga rättigheter och demokrati är fortfarande viktiga mål som vi måste sträva efter. Dessa har blivit ett kortspel i höger-alliansens program som de leker med och tömt innehållet på dem. Genom att attackera skatter, pensionsförsäkringar, invandrarnas rätt att söka svenskt medborgarskap utan språkkrav vill de förändra Sverige från roten. Därför handlar det här valet om ett systemskifte.

Jag tycker att vi ska värna om den sociala tryggheten som vi har nu, föräldrarnas rätt till ett hus att bo i, ungdomarnas rätt till studiebidrag för att de kan koncentrera sig på sina studier, höjda skatter som vi får tillbaka sedan i form av pension, studiebidrag, socialbidrag, sjukpenning mm. Och det är därför ska man rösta på Socialdemokrater som vill utveckla de här rättigheterna.

FAKTA YILMAZ KERIMO


Ålder 41   
Familj Fru och fyra barn 
Parti Socialdemokraterna
Valdistrikt Stockholms län
Arbetar med Sitter i Utrikes- och socialförsäkringsutskottet i Riksdagen
Politiskt engagerad sedan år Sedan 1986
Födelsestad Midyat
Utbildning Socionom
Gör helst en ledig dag En kopp kaffe framför tv:n och en skön bok och sedan umgås med vänner utanför politiken