Många säger att derbyt, mellan Assyriska och Syrianska den 24 maj, kommer bli årets största händelse inom svensk fotboll. Andra är rädda för att det kommer att bli bråk. Men de flesta är övertygade om att det bara kommer bli en stor folkfest. Inför årets första derby har Hujådås Ninos Besara träffat Assyriskas lagledare, Melek Bisso, för att tala om tidigare derbyn.

Assyriska och Syrianska har spelat i samma serie fyra gånger tidigare. Första gångerna man möttes var säsongerna 1978-79, då båda lagen spelade i division 7. Sedan skulle det dröja drygt tio år innan de två lagen skulle komma att mötas igen. 1988 när man spelade i division 4, och året därpå spelade man också i samma serie.

Melek Bisso, som då liksom nu, är Assyriskas lagledare ger mig inblick om hur det var under derbymatcherna. Han berättar om uppladdningen inför, samt stämningen under matcherna:

– Inför de första matcherna blev det ett stort mediepådrag, och man målade upp en bild av att det var ett slags hatderby. Tränarna gjorde offentliga uttalanden där man kryddade på stämningen, vilket fick spelarna och supportrarna extra taggade. Trots detta var stämningen ganska lugn under de flesta matcherna, med ett eller två undantag, bland annat derbyt 1989 då det blev storbråk.

Det var med andra ord inga folkfester, som man menar att detta derby kommer bli?
– Nej, någon folkfest var det aldrig tal om, att vinna var det enda som var viktigt. I år hoppas vi däremot på att det skall bli så bra stämning som möjligt.

Vilka är dina starkaste minnen från något derby?
– Mina starkaste minnen är Benjamin ”Müller” Bakircioglus storspel när vi vann över Syrianska med 4-1, år 1988. När Yosef Hanna gjorde båda målen mot Syrianska 1979 i 2-1 vinsten är också ett av mina varmaste minnen.

Hur slutar morgondagens derby?
– Jag vill inte ge något slutresultat, men vi har förberett oss så gott det går inför den här säsongen. Jag hoppas att resultaten kommer därefter. Vårt viktigaste mål i år är att gå upp till Superettan och därför är alla matcher lika viktiga, inte bara derbyna. Jag hoppas att vi får en trevlig match och att det kommer mycket åskådare till matchen.

Tidigare derbyn visar att det aldrig har varit så vänskapligt mellan Assyriska och Syrianska som det är idag, vilket är ett mycket positivt steg för vårt folk, och våra fotbollslag. I samband med elitsatsningar måste klubbarna bli mer professionella och hittills har vi fått se mycket av den varan. Vi hoppas därför att det håller i sig framöver och att derbyna, trots deras stökiga bakgrund, sköts lika professionellt.


DERBYSTATISTIK:

1978  Assyriska vinner det första mötet över Syrianska med 2-1. Returen vinner Assyriska igen, denna gång med hela 4-0.

1979 Första matchen lämnar Syrianska walkover. Vid det andra mötet förbjuds Syrianska från spel av Svenska Fotbollsförbundet.

1988 Assyriska vinner första mötet med 4-1. Returmötet slutar 1-1.

1989 Första mötet slutar oavgjort, 1-1. Syrianska vinner returmötet med 2-1, inför tomma läktare, som straff för det storbråk som bröt ut.