En kampanj där folk uppmärksammar att det gått hundra år sedan Seyfo och tar ställning mot folkmord har spritt sig snabbt i sociala medier.

”I died 1915” (Jag dog 1915) står det på skyltar som mänskor fotograferar sig med. Det handlar om assyrier som visar att någon av deras förfäder och därmed också en del av dem själva blev offer för folkmordet. Eller om icke-assyrier som vill ta ställning mot barbari och folkmord.

Assyriska Riksförbundet har tillsatt en grupp för att planera olika aktiviteter och kampanjer under år 2015 då det gått hundra år sedan Seyfo. Gruppen har varit aktiv och har mycket på gång. En tanke var att göra något synligt i sociala medier och så föddes kampanjen ”I died 1915”.

Bara efter någon vecka har kampanjen blivit en succé. Gruppens Facebooksida har fått över 3 000 likes och folk från hela världen har fotograferat sig med texten ”I died 1915” och publicerat bilden i sociala medier.

– Sådana här kampanjer har större genomslag än vad man kanske tror, säger Sargon Haninke från Seyfogruppen. Kändisar med tiotusentals följare har deltagit och det har också uppstått fruktbara diskussioner om detta. Några armenier undrade om inte detta handlar om det armeniska folkmordet och då fick man förklara att det gör det, men det handlar också om assyrierna.

Om man vill delta i kampanjen gör man så här: Man tar en bild av sig själv med texten ”I died 1915”. Sen lägger man upp bilden på Facebook, Twitter och/eller Instagram med hashtagen #Seyfo100.